Економіка

Економіка зростає краще, ніж очікувалося — НБУ

У Нацбанку заявляють, що в другому півріччі 2019 року економіка України виглядатиме трохи краще, ніж очікувалося. Про це заявив заступник голови НБУ Дмитро Сологуб в інтерв’ю агентству Інтерфакс-Україна.

«Два фактори — сильний внутрішній попит і хороший урожай — сприятимуть перегляду прогнозу ВВП», — сказав він.

Сологуб зазначив, що ситуація в економіці України в першому півріччі 2019 року розвивалася трохи краще, ніж припускав Нацбанк у своєму більш консервативному прогнозі.

«Якщо подивитися на минулі півроку, то глобально їх підсумки співпали з нашими очікуваннями, можливо, навіть виявилися дещо кращими — але трохи кращими, не настільки істотно… Щодо зростання економіки ми були більш консервативні. Ситуація трохи краща, ніж очікувалася», — сказав він.

За його словами, зовнішнє середовище цього року виглядає кращим, ніж минулого: це стосується і фінансових ринків, і умов торгівлі. Зокрема, сильно подешевшав газ, на високому рівні тримаються ціни українських експортних товарів — руди і зерна, зазначив Сологуб.

У той же час, трохи кращі, ніж очікувалося, показники пов’язані не стільки з зовнішнім попитом, а з внутрішнім середовищем.

Він також повідомив, що поліпшення очікувань зростання економіки в другому півріччі 2019 року пов’язане з оцінкою майбутнього врожаю.

Говорячи про динаміку цін, він зазначив поточну глобальну дезінфляційну траєкторію, яку очікував Нацбанк.

Як відомо, в 2018 році зростання економіки України прискорилося до 3,3% з 2,5% в 2017 році і побило рекорд за сім років. У той же час, очікується, що в 2019 році зростання ВВП знову сповільниться до 2,5%. При цьому держбюджет-2019 побудований на прогнозі зростання економіки на 3%.

Источник: korrespondent.net

Аспекты.net