Аналітика

Експерт: Азербайджан сприймає Вірменію як ворога

Anzhela-ElibegovaПротягом минулої ночі ВС Азербайджану тільки по дислокованих в північно-східному напрямку (Матагіс) лінії зіткнення Арцахского і азербайджанських військ бойовим позиціях з великокаліберного снайперської зброї, кулеметів і автоматів виробили близько 330 пострілів.

А кілька днів тому внаслідок вироблених ВС Азербайджану в напрямку вірменських бойових позицій пострілів в Тавушской області Вірменії поранення отримав військовослужбовець-контрактник.

І це в умовах, коли на що відбулася 29 березня у Відні зустрічі лідери Вірменії та Азербайджану Нікол Пашинян і Ільхам Алієв наголосили на важливості формування сприятливої ​​атмосфери для досягнення мирного врегулювання конфлікту і прийняття значних кроків у цьому напрямку, а також взяли на себе зобов’язання зміцнити режим припинення вогню.

Як потім виявилося, режим припинення вогню замість зміцнення став частіше порушуватися.

Експерт з геополітики Південного Кавказу Анжела Елібегова в бесіді з кореспондентом Panorama.am підкреслила: це не перший раз, коли Азербайджан не поважає і не виконує досягнуті домовленості.

«Місяцями експерти говорять про те, що не можна будь-яку, досягнуту на ногах домовленість або навіть досягнуту за столом переговорів домовленість сприймати як аксіому», — сказала Анжела Елібегова.

Експерт нагадала, що Азербайджан сприймає Вірменію як ворога, як підлягає нейтралізації загрозу.

«Як на поле бою, так і за столом переговорів Азербайджан намагається досягти бажаного. В останній період азербайджанські посадові особи багаторазово заявляли: якщо не досягнуть успіху за столом переговорів, то у них є альтернативний варіант — війна.

Це загострення, як в Тавуш, так і в Арцах, можливо, має на меті чинити тиск. Точно сказати не можу. У будь-якому випадку, це для нас має служити сигналом того, що здійснює інженерні роботи, проводить спільно з Туреччиною військові навчання, інтенсивно закуповує зброю і боєприпаси противник має чітке уявлення — щодо вирішення карабахського питання на свою користь », — зазначила Елібегова.

За її словами, на даному етапі в Вірменії вважають за краще про це не говорити, вірити, що в рамках миротворчих програм вдасться вести діалог.

«Однак з Азербайджану не раз надходили відгуки на заяви вірменської сторони про світ. Там офіційно заявили, що про світ готові говорити лише в одному випадку: коли вірменська сторона виведе війська з Арцаха (НКР). Тобто спочатку сприйняття двох сторін про миротворчому діалозі — кардинально різні і несумісні », — підкреслила експерт.

При цьому Елібегова нагадала: ніхто не хоче війни, проте в Вірменії є різні групи, які так би мовити заколисують суспільство, пропагуючи толерантність і любов до азербайджанців.

«Але це носить односторонній характер, і в цьому випадку сприяє ослабленню пильності, а не просуванню вперед, до світу. Я не знаю, яку мету переслідують ці групи, можливо, вони роблять це по наївності, але в будь-якому випадку потрібно розуміти катастрофічні наслідки цього. Коли переконуєш громадськість в тому, що війни не буде, що незабаром відбудеться примирення з ними, і раптом азербайджанська сторона починає обстрілювати передову, будинки, техніку, машини людей, дорогу », — сказала вона.

Після заяви Армії оборони Арцаха, за словами Елібеговой, можливі два варіанти: або на офіційному рівні знову досягається домовленість про дотримання режиму припинення вогню, або азербайджанська сторона продовжує провокаціями посилювати напруженість.

«Якщо зараз це не буде попереджено, азербайджанська сторона зрозуміє, що залишається безкарним за це, провокації триватимуть і в майбутньому», — сказала вона.

Нагадаємо, що міністерство оборони Республіки Арцах привернуло увагу країн-співголів Мінської групи ОБСЄ на оприлюднені факти, одночасно закликавши азербайджанську сторону утримуватися від безперспективною тактики по штучному загострення обстановки.

А міністр оборони Вірменії Давид Тоноян висловив особистому представнику чинного голови ОБСЄ, послу Анджею Каспршику стурбованість випадками порушення режиму перемир’я в останній період, в результаті чого був поранений вірменський військовослужбовець.

Джерело: Panorama

Аспекты.net