Світ

Експерт ООН: Ризики ядерної війни зараз особливо високі

З часів Другої світової війни ризик застосування ядерної зброї сьогодні найбільш високий. Про це заявила директор Інституту досліджень в області роззброєння ООН (ЮНІДІР) Рената Дван, назвавши це «нагальною» проблемою, до якої світу слід ставитися більш серйозно, передає Reuters.

За її словами, всі країни, що володіють ядерною зброєю, здійснюють програми модернізації ядерних озброєнь, і ситуація з контролем над озброєннями змінюється, частково через стратегічну конкуренцію між Китаєм і США.

Традиційні домовленості про контроль над озброєннями також руйнуються в результаті появи нових типів війн із зростанням числа збройних угруповань, сил приватного сектора і нових технологій, які стирають грань між нападом і обороною, зазначила вона.

«Я думаю, що це дійсно треба визнати, ризики ядерної війни зараз особливо високі, а ризики застосування ядерної зброї зараз вищі, ніж будь-коли з часів Другої світової воєн», — зазначила Дван.

Договір про заборону ядерної зброї був підтриманий Міжнародною кампанією за ліквідацію ядерної зброї (ICAN), яка отримала Нобелівську премію миру у 2017 році.

До теперішнього часу договір ратифікували 50 країн, включаючи Південну Африку, Австрію, Таїланд, В’єтнам і Мексику. Йому категорично протистоять Сполучені Штати, Росія та інші держави, що володіють ядерною зброєю. Куба також ратифікувала договір у 2018 році. Дван сказав, що світ не повинен ігнорувати небезпеку ядерної зброї. «Те, як ми думаємо про це, і як ми діємо щодо цього ризику та управління ним, мені здається досить важливим та нагальним питанням, яке не повністю відображено в Раді Безпеки», — сказала вона.