Freestyle

Експерт: в українсько-вірменських відносинах зараз дуже зручний момент почати зближення (відео)

Настав час, коли Україні варто подивитися на Вірменію з нового ракурсу, — про це в інтерв’ю AnalitikaUA.net заявив експерт з питань міжнародної політики Ілля Куса.

На думку експерта, в українсько-вірменських відносинах зараз дуже зручний момент почати зближення. «Україні потрібна Вірменія, Вірменії потрібна Україна і діаспори в цьому можуть зіграти одну з ключових ролей. Для цього звичайно потрібна державна політика, системна робота з діаспорою. Якщо є політична воля і бажання, якщо підключати діаспори і почати співпрацю на культурному рівні, і використовувати релігійну дипломатію, я думаю це все цілком піддається реалізації », — сказав Куса, додавши, що настав час, коли Україні варто подивитися на Вірменію з нового ракурсу.

Звертаючись до теми зовнішньої політики Вірменії, експерт зазначив, що кроки офіційного Єревану досить позитивні і грамотні, це і формування більш близьких відносин з Іраном, і регіональний альянс з Кіпром і Грецією, яка є дуже цікавою геополітичної комбінацією, яка показує, що нова влада здатні грати у велику політику. «При цьому Пашіняну вдається утримувати відносини з Росією, що дозволяє зберегти довірчі відносини. Йде робота з глобальними гравцями — з Заходом і з Китаєм. Це грамотна політика, але вимагає ресурсів і тут головний виклик для Пашиняна це утримати баланс. Балансувати завжди складно, багатовекторність завжди вимагає великих ресурсів, але поки мені здається Вірменія рухається в правильному напрямку і тут головне витримати баланс і виробити системну політику на 5-10 років вперед », — зазначив Ілля Куса.

Детальніше на відео: