Аналітика

Експерт: Вірменська армія на порядок сильніша азербайджанської

Азербайджан може вважатися рекордсменом за кількістю проведених за останні тижні навчань, і ця обставина не може не турбувати Вірменію. Про це в бесіді з Sputink Вірменія сказав військовий експерт Леонід Нерсисян.

Двічі навчання проводилися в травні, в тому числі і спільні з Туреччиною. У червні тренування проводилися вже тричі, і знову турецькі підрозділи брали в них участь. Йдеться про навчання «Нерушимое братство», які пройшли на території Нахічевані.

В середині червня відбулися тренування з залученням азербайджанських ракетно-артилерійських частин, в ході яких, до речі, один з танкових снарядів потрапив в будинок жителя Гянджі. І ось ще не стихли залпи гармат, як стало відомо про командно-штабних навчаннях. Разом в травні-червні Баку провів п’ять навчань.

Вірменія, звичайно, намагається не відставати в плані підвищення підготовки своїх військ. Так, 17 червня почалися військові навчання в Карабасі, на наступний день в умовний бій вступили війська ППО — вже на території Вірменії.

Леонід Нерсисян вважає, що інтенсивність навчань азербайджанських ВС прямо пропорційна ризику відновлення бойових дій. Азербайджанські військові масово проходять підготовку у військових вузах Туреччини і інших країн НАТО, серйозну роль грає і взаємодія з Туреччиною безпосередньо в ході навчань.

Незважаючи на вищевказані фактори, проте, за багатьма параметрами рівень їх підготовки поступається вірменським ВС, впевнений експерт.

Та ж квітнева війна 2016 року засвідчив, що якщо азербайджанський спецназ в перші години бойових дій в цілому вирішив основне завдання, то в наступні дні інші підрозділи показали себе з гіршого боку.

«Наприклад, якщо взяти основну масу військ, яку складають військовослужбовці строкової служби, то тут вірменська армія на порядок сильніше азербайджанської. Це, до речі, визнають і міжнародні спостерігачі», — говорить Нерсисян.

Після квітневих подій керівництво ЗС Вірменії значно поліпшило оснащення передової лінії сучасними технологіями. Це радари, засоби стеження, новітні прилади нічного бачення. В цілому вибудувана потужна система спостереження та оповіщення. Паралельно закуповуються нові види озброєнь і військової техніки, відзначив наш співрозмовник. За останні 2-3 роки придбано велику кількість зброї у Росії.

Подібна мілітаризація укупі з постійним підвищенням підготовки є єдиним стримуючим Баку фактором, підкреслив військовий оглядач.