Аналітика

Експерти прогнозують охолодження ринку IPO

IPOНа деяких первинних розміщеннях 2019 р інвестори спостерігали потрійну прибутковість, але аналітики вважають, що гаряча пора вже закінчується, пише vestifinance.ru.

В цьому році IPO побили нові рекорди: так, Beyond Meat в перший день торгів продемонстрував зростання в 163%. Однак експерти вважають, що цей ринок чекає швидке охолодження, хоча називати його «бульбашкою» і чекати вибуху все-таки не варто, зазначає аналітик UBS Джейсон Драхам.

Він вважає, що остигати ринок IPO почне до середини літа. На думку Драхам, цей процес буде «органічним», і корекція цін почнеться, коли раніше успішно дебютували компанії стануть звітувати про доходи за II і III квартали. Це дозволить інвесторам оцінити «реальну вартість» своїх вкладень.

«Крім того, коли шестимісячні угоди про блокування почнуть спливати, акціонери до IPO-періоду почнуть продавати папери у великих обсягах, потенційно надаючи понижувальний вплив на вартість акцій», — зазначає Драхам.

Крім того, на думку аналітиків, для виникнення реального «бульбашки» потрібен досить стабільний потік готових до IPO багатомільярдних компаній. Його немає, так що перегрів ринку не загрожує.

«Повинен бути реальний запас IPO, в ідеалі» єдинорогів «, щоб підтримувати напруження», — пише Драхам. «На відміну від епохи доткомів, коли компанії ставали публічними після декількох років роботи, прагнучи залучити капітал, нинішні стартапи мають більший доступ до приватного капіталу і залишаються непублічними набагато довше», — додає аналітик UBS.