Прогрес

Експерти: Рівень Світового океану підніметься на два метри до 2100 року

Експерти зі зміни клімату зробили новий прогноз, як середній рівень моря зміниться в найближчі десятиліття. СВІТ 24 представляє подробиці.

За їхніми даними, попередні дослідження применшували масштаби загрози.

Двадцять два вчених-гляціолога проаналізували темпи танення крижаних щитів в Гренландії і Антарктиці і позначили ймовірні діапазони майбутніх затоплень.

Виявилося, що до 2100 року рівень Світового океану може піднятися на сім футів (2,13 метра). Під водою сховається 1,79 мільйонів квадратних кілометрів суші, в тому числі цілі райони Лондона, Лос-Анджелеса, Нью-Йорка, Ріо-де-Жанейро.
Великої небезпеки піддадуться і острівні держави, повідомляє The Independent.

В результаті повеней близько 187 мільйонів чоловік змушені будуть покинути свої звичні місця проживання.

Вчені зазначають, що якщо викиди вуглекислого газу продовжать рости нинішніми темпами, то до кінця століття середня температура на Землі підвищиться на п’ять градусів Цельсія.

«У такому випадку ми як вид і багато земних екосистем опинимося під серйозною загрозою», – заявив провідний автор дослідження, професор Джонатан Бамбер з Брістольського університету.

Якщо ж країнам вдасться домогтися виконання Паризьких угод з клімату, температура зросте всього на два градуси, а рівень моря – на 26 сантиметрів.