Економіка

Експорт України в ЄС досягає стелі — Кулеба

Обсяг українського експорту до Євросоюзу вже досягає «стелі», вважає віце-прем’єр з питань євроінтеграції.

За умови збереження нинішньої сировинної структури українського експорту його обсяг в ЄС вже незабаром може досягти своєї «стелі». Таку заяву віце-прем’єр з питань євроінтеграції Дмитро Кулеба зробив під час конференції Торгові війни: мистецтво захисту, передає Європейська правда.

«Зважаючи на те, що основна частина нашого експорту — це аграрна продукція та сировина, ми вже бачимо, що темпи зростання нашого експорту поступово гальмуються — а це означає, що можливості такого експорту поступово досягають своєї стелі», — додав він.

Виходом із ситуації є розширення товарного асортименту українського експорту в ЄС.

«Саме тому ми покладаємо великі надії на підписання угоди про промисловий безвіз — це повинно дати нові можливості для українського експорту. Ще один шлях зростання — збільшення кількості українських компаній, що працюють з ЄС. Зараз їх близько 14 тисяч, але ця кількість повинна і надалі зростати», — вважає він.

Кулеба також повідомив, що Україна піднімає перед ЄС питання модернізації Угоди про асоціацію. «Перш за все, варто визнати — угода узгоджувалася в одній реальності, а тепер існує в іншій. Однак ми свідомо не використовуємо термін «перегляд угоди» — ми говоримо про те, що угоду треба привести у відповідність до реальності», — пояснив він.

«Перегляд — це дуже революційна річ. Це повний розбір угоди і перезбір з нуля. А це несе чималі ризики. Тому ми підходимо досить обережно, кажучи лише про модернізацію», — додав він.

Як приклад Кулеба нагадав про плани додати в угоду новий розділ, який буде стосуватися реформи в сфері юстиції.

«Це буде дійсно революційна штука, там і захист персональних даних, і боротьба з корупцією, і митні питання», — додав віце-прем’єр.

Нагадаємо, в травні Україна посіла перше місце серед країн світу за обсягами зростання експорту сільгосппродукції в країни Євросоюзу. За рік експорт української сільськогосподарської продукції в країни Євросоюзу зріс майже на 50%.

Джерело: korrespondent.net

Аспекты.net