Світ

Ердоган може зіткнутися з заколотом у своїй власній партії

Президент Туреччини Реджеп Ердоган може зіткнутися з заколотом у своїй власній партії, пише The Economist.

Як зазначає газета, економіка Туреччини в жахливому стані, і правляча партія Справделівості і розвитку ослаблена втратами на місцевих виборах. З’являється все більше свідчень того, що деякі з колишніх союзників Ердогана, включаючи його попередника на посту президента і екс-прем’єр-міністра, знаходяться на межі створення конкуруючої політичної партії.

Після того, як опозиція перемогла на виборах мера Стамбула, виборча комісія Туреччини розпорядилася провести повторне голосування. Широко поширена думка, що цей крок був організований Ердоганом і його оточенням.

Деякі члени старої гвардії ПСР приєдналися приєдналися до хору незадоволених цими подіями. Абдулла Гюль, колишній президент, назвав рішення несправедливим. Колишній прем’єр-міністр Ахмет Давутоглу заявив, що це суперечить верховенству закону. Давутоглу опублікував маніфест, в якому розкритикував нову конституцію (яка дає Ердогану практично необмежені повноваження), союз ПСР з ультранаціоналістами, широко поширену цензуру і вплив «паралельної структури».

Гюль і Алі Бабаджан разом із жменькою інших колишніх міністрів готуються порвати з ПСР і створити нову партію. Вони готові були піти на це на початку року, але вирішили почекати до місцевих виборів, каже колишній радник уряду Етьєн Махчупян. «Вони будуть діяти восени», — зазначив він. Чи приєднається гн Давудоглу, невідомо. Інсайдери говорять, що він і Бабаджан не ладнають.

Багато що залежить від результатів повторних виборів мера в Стамбулі, призначених на 23 червня. Для Ердогана поразку в найбільшому місті країни було болючим. Друга поразка за три місяці може викликати кризу легітимності. Критики всередині ПСР можуть осміліти і висловитися.

В інтерв’ю 2001 року, напередодні офіційного запуску ПСР, Ердоган пообіцяв, що в його новій партії не буде місця для автократів: «Лідер мене не закриє партію». Спочатку здавалося, він дотримав слова. Але за останнє десятиліття Ердоган перетворив ПСР в особистий інструмент. Члени старої гвардії були витіснені. Переслідуваний в 2016 році в результаті невдалого державного перевороту, президент оточив себе людьми, які завжди говорять так, і членами сім’ї. Лояльність перевершує все інше. Старої ПСР більше не існує, говорить Ібрагім Турхан, колишній парламентарій. «Тепер це партія Ердогана».

Поки неясно, яку підтримку виборців зможуть отримати розкольники. Невдоволення керівництвом країни зростає, але мало хто аналітики очікують, що нова консервативна партія отримає істотну частину електорату ПСР.

Ердоган відбив безліч загроз його правлінню, часто досить безжально, щоб відмовити когось від повторної спроби. Він може припинити і цю спробу в зародку. Але якщо це станеться, то стане найсерйознішою проблемою, з якою він зіткнувся.