Світ

Ердоган підтвердив важливість зв’язків з Китаєм

Президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган підтвердив важливість зв’язків з основним американським конкурентом Китаєм на зустрічі головою КНР Сі Цзіньпіном в Пекіні.

Ердоган зазначив, що Туреччина і Китай мають великий потенціал для розвитку відносин» на основі історичних торговельних зв’язків, і обидві країни «внесуть внесок у регіональну і глобальну стабільність».

Сі Цзіньпін заявив, що Китай і Туреччина повинні «щиро прагнути до підтримання багатостороннього світового порядку разом з ООН, на підставі міжнародного права, з акцентом на розвиток науки і техніки».

Агентство AP розцінило ці заяви, як «удар по США» на тлі торгових розбіжностей Пекіна і Вашингтона.

Туреччина є важливим ланкою китайської ініціативи «Один пояс, один шлях» на трильйон доларів по будівництву портів, автомагістралей, електростанцій та іншої інфраструктури, що зв’язує її з Європою, Африкою і Азією. Вашингтон критикує цю ініціативу, яка, на його погляд, ризикує обтяжувати бідні країни, що розвиваються величезними боргами, які вони не зможуть повернути Пекіну.

Ердоган все більше зближується з Росією і Китаєм, незважаючи на зв’язки Туреччини з США, і твердо протистоїть вимозі Вашингтона відмовитися від покупки російської системи С-400.