Світ

Ердоган попередив Європу про нову хвилю біженців

На території Туреччини перебувають 4 млн біженців, і країна не буде тягнути цей тягар нескінченно, зазначив Ердоган.

Туреччина може відкрити західні кордони країни для сирійських біженців, якщо не буде створена зона безпеки на півночі Сирії, і Захід не надасть Анкарі обіцяну допомогу. Про це в четвер, 5 вересня, сказав президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган в ході виступу в Анкарі перед членами правлячої Партії справедливості і розвитку, повідомляє РИА Новости.

«У нас знайшли притулок 4 млн біженців. До якогось моменту ми тягнемо цей вантаж, але вибачте, ми не можемо це робити нескінченно. Якщо зона безпеки не буде створена, і якщо ми не отримаємо обіцяну допомогу Заходу, нам доведеться відчинити свої двері. Нехай подивляться тоді самі, як це. Звичайно, ми продовжимо підтримувати біженців, поки зможемо. Але є небезпека нової хвилі біженців», — сказав Ердоган.

Він додав, що Туреччина розробила пропозицію щодо створення зони безпеки на півночі Сирії, яка може частково вирішити проблеми проживання сирійських біженців.

«У нас є прекрасна пропозиція: давайте разом створимо таку зону для них, побудуємо їм будинки, навколо зробимо сади, щоб вони там могли жити по-людськи, в безпеці. Не рибу їм дамо, а вудки. І їм буде добре, і Туреччині полегшає», — сказав турецький лідер.

Нагадаємо, в березні 2016 року керівництво ЄС і Туреччина погодили спільний план із боротьби з міграційною кризою. Він передбачав надання фінансової допомоги Анкарі на прийом біженців, повернення в Туреччину всіх нелегалів, які прибули до Греції з турецької території, і прийом Євросоюзом легальних мігрантів-сирійців з Туреччини за принципом «один за одного».

Джерело: korrespondent.net

Аспекты.net