Світ

Ердоган: Проект F-35, з якого виключена Туреччина, приречений на провал

ЭрдоганПрезидент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган, що програма з розробки та виробництва винищувачів F-35 без Туреччини неминуче впаде. «Проект F-35, з якого виключена Туреччина, приречений на провал», — сказав він, пише Hurriet.

Ердоган заявив, що ті, хто намагався виключити Туреччину з проекту F-35, не продумано наслідки. За його словами, Анкара швидко робить кроки для розробки своїх власних систем протиповітряної оборони.

«Ми почали швидко робити кроки для виробництва власних національних винищувачів. Велика частина флоту наших військово-повітряних сил буде складатися з наших національних винищувачів. У зв’язку з цим ми також приділяємо увагу безпілотним винищувачам, технологіям майбутнього », — заявив Ердоган.

США оголосили 28 березня, що призупинили постачання винищувачів-невидимок п’ятого покоління F-35 до Туреччини через плани Анкари купити російську ракетно-повітряну систему С-400.

Перший винищувач був доставлений до Туреччини в червні минулого року. Літак був відправлений на військово-повітряну базу Люка в Арізоні, де він використовується для навчання турецьких пілотів і екіпажів.

На початку цього місяця Туреччина отримала ще два літаки F-35. В даний час турецькі пілоти продовжують свою підготовку, і до листопада літаки будуть розміщені на авіабазі Малатья в Туреччині.

Анкара планує придбати 100 винищувачів F-35. Пентагон представив Конгресу звіт з докладним описом наслідків отримання Туреччиною літаків-невидимок в листопаді.

Тим часом, міністр національної оборони Хулуси Акар 23 квітня заявив, що Туреччина не стурбована погрозами США і що у неї є «план Б» на випадок, якщо США продовжать блокувати поставки F-35 і припинять операцію.

Источник: NEWS.am

Аспекты.net