Аналітика

Ердоган відправив у відставку главу Центробанку Туреччини

Президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган відправив у відставку голову турецького Центрального банку Мурата Четінкая. Про це пише офіційне турецьке видання Resmi Gazete.

Глава Центробанку Мурат Четінкая відправлений у відставку, а на його місце призначений його заступник Мурат Уйсал. Президент Ердоган вже підписав відповідний указ.

«Глава центрального банку Турецької Республіки Мурат Четінкая залишає свій пост», — сказано в указі президента Туреччини Реджепа Тайіпа Ердогана.

З якої причини Четінкая відправлений у відставку не уточнюється. Однак за даними західних ЗМІ, Ердоган підписав указ про відставку глави Центробанку після того, як Четінкая відмовився йти сам.

Вже більше року економіка Туреччини знаходиться в рецесії. Влітку 2018 року Центробанк Туреччини в три рази підвищив ключову ставку до 24% — щоб загальмувати інфляцію, яка розігналася до 20% при цільовому показнику 5%. У Туреччині досить великий зовнішній борг, а національна валюта — ліра — нестабільна. За рік ліра фактично ослабла на 50%.