Прогрес

Еволюція штучного інтелекту піднімає етичні питання

Еволюція штучного інтелекту сприяє розвитку технологій, але ставить питання з етики. Про це заявив глава Організації економічного співробітництва та розвитку Ангел Гуррія

Принципи, схвалені Сполученими Штатами, вимагають, щоб системи ШІ були справедливими, прозорими і підзвітними, і є першими у своєму роді, зазначив він.

Принципи закликають компанії розкривати достатньо інформації про те, як їх системи працюють, щоб люди могли зрозуміти їх результати і мати можливість оскаржувати їх.

ІІ повинен використовуватися не тільки для блага людей, а й технології повинні підтримувати верховенство закону, права людини, демократичні цінності і різноманітність. «Хоча AI стимулює оптимізм, він також викликає занепокоєння та етичні проблеми», — сказав Гуррія.

«Є питання, що стосуються надійності систем штучного інтелекту, в тому числі небезпек кодифікації або посилення існуючих упереджень, пов’язаних з підлогою або расою, або ущемлення прав людини та недоторканності приватного життя», — додав він.

ОЕСР заявила, що вищевказані принципи підтримані 36 членами Організації економічного співробітництва, а також Аргентиною, Бразилією, Колумбією, Коста-Ріка, Перу і Румунією. Вони повинні бути представлені G20 на саміті в Японії.

Керівні принципи не мають обов’язкової юридичної сили, але призначені для того, щоб впливати на законодавство, оскільки уряди все частіше стикаються з тиском на закони, що порушують правила стосовно того, що технологія ИИ може і не може робити.