Соціум

Facebook Inc відреагувала на заклики розділити компанію

FacebookFacebook Inc відхилила заклик співзасновника Кріса Хьюза розділити найбільшу в світі компанію по роботі з соціальними мережами, а законодавці закликали міністерство юстиції США почати антимонопольне розслідування, передає Reuters.

Facebook знаходиться під пильною увагою регулюючих органів по всьому світу у зв’язку з практикою обміну даними, а також розпалювання ненависті і дезінформації. Деякі законодавці США наполягають на діях, спрямованих на розформуванні великих технологічних компаній, а також на федеральному регулюванні конфіденційності.

«Ми — нація з традицією приборкання монополій, незалежно від того, наскільки благонамеренными можуть бути лідери цих компаній. У Марка безпрецедентна і неамериканська влада», — написав колишній сусід по кімнаті в коледжі генерального директора Facebook Марк Цукерберг.

Соціальна мережа Facebook налічує більше 2 мільярдів користувачів. Вона також володіє WhatsApp Messenger і Instagram, кожен з яких використовується більше 1 мільярда людей.

Facebook відхилив заклик Хьюза про перетворення WhatsApp і Instagram в окремі компанії і заявив, що замість цього слід зосередитися на регулювання інтернету.

«Facebook визнає, що з успіхом приходить відповідальність. Але ви не досягнете відповідальність, закликаючи до розпаду успішної американської компанії», — заявив представник Facebook Нік Клегг. «Підзвітність технологічних компаній може бути досягнута тільки завдяки копіткому впровадженню нових правил для Інтернету. Саме цього і вимагав Марк Цукерберг».

Сенатор Майк Крэпо, республіканець, який очолює банківський комітет, і демократ Шеррод Браун попросили Facebook відповісти на питання про потенційну платіжній системі на основі кріптовалюти з використанням соціальної мережі і збору даних. У листі також задавалися питання про захист конфіденційності споживачів і про те, чи є інформація про кредитоспроможність користувачів.

Сенатор-демократ Річард Блюменталь заявив CNBC, що Facebook повинен бути роз’єднаний, і що Антимонопольний підрозділ Міністерства юстиції має почати розслідування.

Антимонопольне законодавство ускладнює реалізацію цієї пропозиції, тому що уряд повинен буде залучити компанію до суду і виграти. У рідкісному випадку можна розформувати. Але є прецеденти, як у випадку з компаніями Standard Oil і AT & T.