Здоров’я

Фахівці розповіли, що дефіцит сну негативно впливає на здоров’я кісток жінки

Вчені закликають прекрасну стать уважніше ставитися до нічного відпочинку.

Нестача відпочинку вночі у жінок пов’язана зі зниженням мінеральної щільності кісток. Це дає поштовх розвитку небезпечної хвороби остеопорозу, інформує Ukr.Media.

Остеопороз — це патологія кісток, під час якої показник їх мінеральної щільності знижується нижче допустимих значень. Через слабкі кістки людина більш схильна до травм і переломів. Остеопороз знижує якість життя і збільшує ризик інвалідності. Проведене вченими з Університету Баффоло дослідження показало зв’язок між безсонням і остеопорозом. Виявлено ще один неприємний для здоров’я людини наслідок нестачі сну.

У дослідженні взяли участь 11 084 жінки постклімактеричного періоду, які кожну ніч спали не більше 5 годин. З’ясувалося, що у жертв дефіциту сну і безсоння мінеральна щільність кісток була нижча у всіх точках її виміру: як в організмі в цілому, так у стегнах, шиї і в хребті, якщо порівнювати з іншими жінками з контрольної групи, які спали від 7 годин і більше.

Дослідники врахували всі можливі фактори, які здатні вплинути на зазначений показник. Встановлено, що менше ніж 5 годин сну збільшують ризик зниження мінеральної щільності кісток і остеопорозу стегон на 63%.

Ті ж самі показники були зафіксовані й щодо хребта. Автори дослідження сподіваються, що отримані ними результати стануть ще однією мотивацією для представниць прекрасної статі уважніше ставитися до нічного відпочинку.

Джерело: UkrMedia

Аспекты.net