Аналітика

Федрезерв не очікує рецесії в економіці США

Федеральна резервна система (ФРС) не очікує рецесії в економіці США, заявив голова Федрезерву Джером Пауелл в ході виступу на конференції в Цюріху.

Найбільш імовірним сценарієм для американської економіки ФРС вважає «продовження помірного зростання», зазначив Пауелл, передає Фінмаркет. Згідно з його оцінками, темпи зростання ВВП США в 2019 році складуть 2-2,5%.

Пауелл вважає, що економіка США показує добрі результати і знаходиться в хорошому стані. Серед основних ризиків для економічного підйому він виділив ослаблення глобального зростання, невизначеність щодо торговельної політики і слабку інфляцію.

«Ми продовжимо оцінювати всі ці чинники, а також всі геополітичні події, і ми будемо діяти належним чином для підтримки економічного підйому, — заявив Пауелл. — Наш основний прогноз це те, що рецесії не буде ні в США, ні в світі».
Очікування трейдерів щодо динаміки базової процентної ставки в США не змінилися після заяв Пауелла. Експерти Уолл-стріт оцінюють більш ніж в 90% шанси на зниження ставки Федрезерву на чверть процентного пункту з поточних 2-2,25% річних на засіданні 17-18 вересня.

Ці очікування не змінилися і після публікації міністерством праці США даних по ринку праці, що опинилися більш слабкими, ніж очікувалося.

Число робочих місць в економіці США в серпні збільшилася на 130 тис. Чоловік після підвищення на 159 тис. В липні, свідчать дані міністерства праці країни. Аналітики в середньому очікували підвищення на 160 тис. Безробіття в США в серпні не змінилася в порівнянні з липнем і склала 3,7%, що збіглося із середнім прогнозом ринку.

Пауелл відзначив, що статдані, опубліковані в п’ятницю, підтверджують, що ринок праці США знаходиться в хорошій формі.
У той же час, індикатори ділової активності в промисловому секторі і капіталовкладень бізнесу, за його словами, знаходяться «або в бічному тренді, або знижуються».

Голова Федрезерву також заявив про зміну глобального макроекономічного ландшафту — темпи економічного зростання тепер будуть слабшими, ніж раніше, інфляція — повільнішою, а процентні ставки — нижче.
У зв’язку з цим у Центробанків буде менше можливостей надавати підтримку економіці в разі майбутніх спадів, і це найсерйозніший виклик для світових ЦБ, зазначив він.
Відповідаючи на питання про те, чи залежать рішення Федрезерву від політичного тиску, Пауелл сказав «абсолютно немає».