Економіка

Фермерам обіцяють дешеві кредити

Уряд надаватиме малим фермерам частину компенсації відсоткової ставки за кредитами під купівлю землі.

Один з механізмів фінансової підтримки фермерів передбачає здешевлення кредитів від 20% до 5%. Про це в четвер, 19 вересня, заявила міністр фінансів Оксана Маркарова в ході конференції, присвяченій земельній реформі.

«Програма вже є в Державному бюджеті на 2020 рік — здешевлення кредитів для сільськогосподарських виробників. Фермер може піти в банк і, якщо документи відповідають, то для вас кредит буде здешевлений. Ставка буде не 20%, як зараз, а менш як 5%», — сказала Маркарова.

Говорячи про ринок землі, прем’єр-міністр Олексій Гончарук заявив, що уряд буде надавати малим фермерам частину компенсації відсоткової ставки за кредитами.

«За цей рік нам треба зробити дві важливі речі: попрацювати, щоб ставка за кредитами стала значно меншою. І ми для цього вже працюємо з НБУ. Тільки з початку роботи уряду НБУ знизив ставку рефінансування на 0,5% і наступного разу він продовжить ту ж логіку дій. Я сподіваюся, що в наступному році кредитування в гривні буде 11-12% річних у банках», — заявив Гончарук.

«Ми подивимося, скільки реально буде коштувати ресурс для великої компанії, яка має можливість залучати фінансування за кордоном, оцінимо цей відсоток і надамо на цих же умовах фермеру компенсацію відсоткової ставки до такого ж розміру, щоб вони могли конкурувати за купівлю землі з великими компаніями», — додав прем’єр.

«Якщо ці інструменти не запрацюють, ринок землі не зможе бути запущений, тому за цей рік ми точно повинні зробити дві речі: надати можливість купувати землю, надати фінансовий ресурс середнім і малим господарствам, щоб вони могли це реалізувати. Якщо цього не зробити, то необхідного ефекту економічного зростання не буде. Ми сподіваємося, що в результаті запуску ринку українська економіка буде зростати ще на 2%», — розповів глава уряду.

Також він повідомив, що до кінця вересня уряд планує повністю змінити керівництво Держгеокадастру.

Як повідомлялося, запуск ринку землі змістили на 1 жовтня 2020 року.

Джерело: korrespondent.net

Аспекты.net