Світ

Фінансові лідери G20 не стали закликати до вирішення торгового спору США і КНР

Торгова і геополітична напруженість «посилилися», збільшуючи ризики для поліпшення глобального зростання, говориться в спільній заяві міністрів фінансів «Великої двадцятки», передає Reuters.

«Глобальне зростання, мабуть, стабілізується, і очікується, що він сповільниться в кінці цього року і до 2020 року», — йдеться в комюніке фінансових лідерів G20. «Тим не менш, темпи зростання залишаються низькими, а ризики, як і раніше знижуються. Найголовніше, що торгова і геополітична напруженість посилилися. Ми продовжимо усувати ці ризики і будемо готові до подальших дій».

Зазначається, що фінансові лідери G20 погодилися розробити загальні правила до 2020 року, щоб закрити лазівки, використовувані глобальними технологічними гігантами, такими як Facebook і Google, для зниження корпоративних податків.

У комюніке також містилися обіцянки підвищити прозорість заборгованості як позичальників, так і кредиторів, а також зробити розвиток інфраструктури більш стійким.

Остаточний варіант Комюніке виключив запропоновану застереження про «визнання нагальної необхідності дозволу торгової напруженості» з попереднього проекту,.

Виключення, яке, за словами джерел G20, було зроблено за наполяганням Сполучених Штатів, свідчить про прагнення Вашингтона уникнути складнощів у зв’язку з підвищенням мит на китайський імпорт. У заяві також не йдеться про те, що поглиблення торгового конфлікту між США і Китаєм шкодить глобальному зростанню.

Директор Міжнародного валютного фонду Крістін Лагард заявила, що вона підкреслила, що першочерговим завданням має стати вирішення нинішньої торгової напруженості» при роботі над модернізацією правил міжнародної торгівлі.