Політика

Фінляндія назвала пріоритети головування в Євросоюзі

Тимо СойниПротидія гібридним загрозам і дезінформації буде одним із пріоритетів фінського головування в ЄС, яке перейде від Румунії в липні, повідомив глава МЗС Тімо Сойні.

«Головування в ЄС в липні перейде до Фінляндії. Наша програма буде завершена, як тільки новий уряд складе присягу. Фокус буде на освіту, верховенство права, ЗМІ та гібридних (погрози). Що стосується» Східного партнерства «, то питання стійкості (до викликів ) буде основним в ході нашого головування «, — сказав він, виступаючи на конференції» Східного партнерства «в Брюсселі.

Міністр також повідомив про плани проведення міністерської наради з питань освіти в листопаді в Брюсселі і зустрічі з питань ЗМІ та протидії дезінформації в грудні в Гельсінкі, повідомляє РІА Новини.

Головування в ЄС організовується в останні роки за принципом «трійки»: три країни протягом шести місяців кожна працюють над реалізацією загальної рамкової програми.

«Трійка» встановлює довгострокові цілі і готує спільний порядок денний, визначальну теми і основні питання, які будуть розглядатися Радою ЄС протягом 18-місячного періоду. Вже на основі цієї програми кожна з трьох країн готує свою власну більш детальну шестимісячну програму. Такий принцип був у 2009 році законодавчо закріплений Лісабонському договору.

У цьому циклі головувати будуть Румунія, Фінляндія та Хорватія.