Соціум

Foreign Policy: Повторні вибори мера Стамбула – майбутнє Туреччини

СтамбулРішення про проведення нових виборів мера Стамбула підриває і без того обложену демократію Туреччини. Незважаючи на всі свої недоліки, Туреччина, починаючи з 1946 року, мала можливість проводити багатопартійні вибори з результатами, які були прийняті всіма. Впевненість у цьому процесі зараз випарувалася, пише Foreign Policy.

Правила, що регулюють вибори, стали випадковими, що підриває довіру громадян до цілісності самого фундаментального демократичного процесу.

Дійсно, переосмисливши свою минулу судову практику, виборча комісія Туреччини засновувала своє рішення на тому факті, що комісії для голосування були сформовані незаконно.

Тим не менш Виборча комісія не змогла продемонструвати, як це порушення вплинуло на результати виборів, враховуючи, що виборчі урни також контролювалися представниками політичних партій.

Безпосереднє юридичне пояснення полягає в тому, що Вища виборча комісія уповноважена приймати рішення тільки за оспорюваним результатами. В цьому випадку були оскаржені лише вибори мера Стамбула — цілком можливо, тому що Партія справедливості і розвитку (ПСР) досягла успіху в інших місцях. Можливо з юридичної точки зору це правильно, але з моральної немає. Рішення про нові вибори в Стамбулі за запитом правлячою партією, незважаючи на те, що всі голосування могло бути потенційно порушено ймовірними порушеннями, підриває суспільну довіру і створює прецедент, який може бути використаний в майбутньому будь-правлячою партією, якщо її не влаштують результати виборів.

Деякі прихильники опозиційного кандидата Экрема Имамоглу відреагували на рішення, закликавши до бойкоту повторних виборів. Однак Імамоглу присягнувся ніколи не здаватися і продовжувати битися. У тій же промові він закликав бізнесменів і художників не мовчати і реагувати на прийняті рішення.

Невдоволення, викликане ерешенням про нові вибори, вийшло за межі опозиції. Дійсно, не всі в ПСР або його базі виборців задоволені результатом. Це може зробити тріщини всередині правлячої партії більш помітними. Абдулла Гюль, колишній президент і один із засновників ПСР, вже різко розкритикував у Твіттері це рішення. Він не заперечує чутки про те, що підтримує створення нової партії, яку очолить колишній віце-прем’єр і міністр економіки і фінансів Алі Бабаджан

Протягом деякого часу ходили чутки, що Бабаджан, Гюль і Ахмет Давутоглу, колишній міністр закордонних справ і прем’єр-міністр, мають намір створити нову партію. Два тижні тому Давутоглу випустив 15-сторінковий маніфест, в якому критикували як ПСР, так і президента Ердогана. Однак їм не вистачить часу для створення нової партії та участі у повторних виборах мера Стамбула.