Соціум

Французький музей Camp des Milles поповниться матеріалами про Геноцид вірмен

Музей, що знаходиться в Департаменті Буше-дю-Рон Франції, присвяченій жертвам фашизму під час Другої світової війни, поповниться матеріалами про геноцид вірмен в Османській імперії. Домовленість про це досягнута підписанням у середу Меморандуму про співпрацю між Інститутом-музеєм геноциду вірмен та представниками делегації Ради французького департаменту.

«У музейній експозиції Camp des Milles згадується також про вірмен. Меморандум дозволить нам збільшити на постійній виставці матеріали про Геноцид вірмен», — сказав директор Інституту-музею Геноциду вірменів Арутюн Марутян.

За його словами, матеріали будуть представлені за трьома напрямками — опір і самооборона вірменського населення, насильство щодо дітей і культурний геноцид.

Як зазначив Марутян, передача матеріалів і поповнення експозиції музею, створеного на місці концтабору, пройдуть протягом двох років.

«Ми розглянули основні завдання та перспективи співпраці між інститутом та музеєм у питанні спільного проведення виставок. Ми конкретизували наші дії за такими напрямками як Музейна справа, організація виставок, Освіта та перепідготовка, дослідження. Важливо відзначити, що в Меморандумі виділені інтерактивні методи передачі інформації», — сказав він, зазначивши, що Меморандум передбачає пролонгацію співпраці в майбутньому.

У свою чергу голова ради департаменту Буше-дю-Рон Мартін Вассаал підкреслила важливість поповнення частини експозиції музею, присвяченої Геноциду вірмен. Вона висловила впевненість, що співпраця стане значним прикладом спільної роботи по запобіганню геноцидів, насильства і дискримінації.

Геноцид вірмен 1915 року є першим геноцидом ХХ століття.