Політика

Франс Тіммерманс став одним з найімовірніших кандидатів на пост глави Єврокомісії

За кілька годин до відкриття в неділю ввечері, 30 червня, позачергового саміту ЄС голова Євроради Дональд Туск провів цілий ряд інтенсивних переговорів з метою узгодити кандидатуру нового голови Єврокомісії, передає DW.

У першій половині дня Туск зустрівся в Брюсселі з представниками ліберальної фракції в Європарламенті і з прем’єр-міністром Іспанії — соціалістом Педро Санчесом. Потім були зустрічі з представниками всіх фракцій Європарламенту і його головою Антоніо Таяні.

На цьому саміті глав держав і урядів країн ЄС належить не тільки визначити наступника нинішнього глави Єврокомісії Жана-Клода Юнкера, але і вирішити, хто стане новим головою Євроради і верховним представником ЄС із зовнішньої політики і безпеки.

Досі фаворитом на пост голови Єврокомісії вважався член Християнсько-соціального союзу Манфред Вебер, оскільки його Європейська народна партія знову отримала більшість місць на виборах у Європарламент. Проте президент Франції Емманюель Макрон та інші ліберальні глави урядів категорично проти Вебера.

В результаті значно зросли шанси на перемогу у нідерландського соціал-демократа Франса Тиммерманса. Саме на користь представника соціал-демократів, а не консерваторів, і висловився голова Євроради Туск. Водночас Веберу в якості компенсації можуть запропонувати пост голови Європарламенту, причому відразу на два терміни, тобто на п’ять років, або посаду першого заступника голови Єврокомісії.

Між тим країни Вишеградської групи-Польща, Угорщина, Словаччина і Чехія категорично проти Тиммерманса, оскільки той в якості заступника Жана-Клода Юнкера досі відповідав за юридичні процедури проти Варшави і Будапешта. Популістський уряд Італії теж проти кандидатури Тиммерманса.