Аналітика

Газ продовжить дешевшати в Європі — ЗМI

Ціни на газ знижуються, так як постачальники не мають наміру скорочувати поставки. На цей час вартість газу — мінімальна за десять років.

Вартість газу в Європі впала до десятирічного мінімуму і продовжила знижуватися, пише Bloomberg.

Зазначається, що газ дешевшає, оскільки пропозиція продовжує перевищувати попит. На кінець серпня запаси в сховищах у Північно-Західній Європі, Італії та Австрії досягли 62,3 млрд кубометрів. Заповнення сховищ становить 94%.

У Нідерландах ціна на газ намагається відновитися після літнього падіння нижче 10 євро за мегават-годину. Опитані агентством експерти припускають, що ціни в країні восени можуть впасти ще як мінімум на 20%.

За словами трейдера з голландської енергетичної компанії PZEM, виробники будуть змушені видобувати менше газу, якщо ціни впадуть нижче за певну позначку. У той же час, великі постачальники, як Росія, намагаються наростити частку ринку.

У Газпромі заявили, що в цьому році експорт газу в ЄС скоротиться до 192 млрд кубометрів — це на 4,5% нижче, ніж у рекордному 2018 році. При цьому середня вартість газу впаде на 13% порівняно з минулим роком, очікують у російській компанії.

Раніше в Нафтогазі України спрогнозували, що ціна на газ у листопаді-грудні становитиме 7184,8 грн / тис. куб. м (без ПДВ). При цьому з травня тарифи на газ для населення зменшилися на 25% — до 4640 гривень за тис. кубометрів без ПДВ на кінець літа.

Експрем’єр-міністр Володимир Гройсман раніше заявляв, що газ для населення в опалювальний сезон не повинен коштувати більше, ніж у серпні, оскільки його було закуплено за низькими цінами.

Джерело: korrespondent.net

Аспекты.net