Світ

Генсек НАТО очікує від Німеччини подальшого підвищення військових витрат

Генеральний секретар НАТО Йенс Столтенберг розраховує, що ФРН збільшить військові витрати в найближчі роки. Про це він заявив в опублікованому в суботу інтерв’ю газеті Welt am Sonntag.

«Я очікую, що Німеччина в наступні роки ще більше збільшить витрати на оборону. Це вона, як і всі інші країни НАТО, обіцяла зробити», — вказав Столтенберг. «Я переконаний, що зможу вітати дотримання цієї обіцянки і з боку сусідніх з Німеччиною держав», — зазначив він, передає ТАСС.

Раніше видання Spiegel Online повідомило, що в поточному році військовий бюджет Німеччини складе рекордні €47 млрд, що відповідає 1,35% ВВП ФРН. За словами генсека, це «важливий внесок в обороноздатність альянсу. Столтенберг підкреслив, що заявлена мета збільшення військових витрат до 2% від ВВП – «це не якийсь там штучне число, а мета, яка відображає потребу у військових можливостях». «Мова не йде про те, щоб задовольнити президента США [Дональда] Трампа», — стверджував генсек альянсу. Він вважає, що НАТО повинна істотно поліпшити військові здібності у важкі часи».

У вересні 2014 року на саміті НАТО в Уельсі була досягнута домовленість, згідно з яким всі країни блоку повинні протягом 10 років збільшити витрати на оборону до 2% від ВВП.