Економіка

Глава ФРС закликав серйозно поставитися до ризиків, пов’язаних із зростанням боргового навантаження бізнесу

Фінансовим регуляторам варто серйозно поставитися до ризиків, які становлять для американської економіки зростаючі рівні боргового навантаження бізнесу, заявив голова Федеральної резервної системи (ФРС) Джером Пауелл. Про це пише Фінмаркет.

Він зазначив, однак, що порівняння нинішньої ситуації з кризою у сфері subprime-іпотеки, що вибухнула в США більше десяти років тому, не доречно.

«П’ятнадцять років тому всі говорили про надмірні обсяги запозичень американських домовласників, — заявив Пауелл в ході конференції з фінансових ринків, щорічно організовується Федеральним резервним банком (ФРБ) Атланти. — Сьогодні мова йде про те, що запозичення бізнесу надлишкові».

Думки експертів про те, які ризики несе в собі зростаючий обсяг корпоративних боргів, коливаються від «повернення до іпотечної кризи» до «не про що турбуватися», зазначив Пауелл.

«В даний момент правда знаходиться десь посередині», — вважає він. Раніше стурбованість зростаючим борговим навантаженням бізнесу висловлювали екс-глава ФРС Джанет Йеллен, а також представники Банку Англії і Міжнародного валютного фонду (МВФ).

Пауелл зазначив, що характер нинішніх корпоративних запозичень все ж має ряд паралелей з бумом у сфері subprime-іпотеки.

Обсяги боргу зросли до рекордних максимумів, зокрема, через «агресивне розміщення» компаніями боргових зобов’язань за допомогою спецюрліц, які продають різноманітні папери різним класам інвесторів, часто за межами банківського сектора, додав він.

«Обсяги корпоративної заборгованості досягли рівня, при якому бізнесу варто зробити паузу і подумати. Мова не тільки про збільшення обсягу запозичень до нових максимумів, але і про те, що зростання сконцентрований в найбільш ризикованих формах запозичень», — зазначив Пауелл.

У разі погіршення економічних і фінансових умов компанії з надмірним рівнем заборгованості зіткнуться з істотними проблемами, що, в свою чергу, призведе до збільшення скорочень робочих місць і інвестицій, а це зробить спад ще більш болючим, вважає глава ФРС.

Відповідаючи на питання після виступу на конференції, Пауелл повідомив, що американський центробанк опрацьовує свій підхід до монетарної політики.

За його словами, одна з ідей, що розглядаються Федрезервом — перехід до цільового діапазону інфляції замість цільового показника, що становить в даний час 2%.