Світ

Глава МЗС Карабаха назвав єдине відчутне досягнення у врегулюванні конфлікту

ШушиБезстрокове тристоронню Угоду від 12 травня 1994 року, фактично, є єдиним відчутним досягненням у процесі врегулювання конфлікту. Завдяки цьому було покладено край війні, розв’язаній Азербайджаном проти Арцаха, і конфлікт перейшов у політико-дипломатичне русло. Про це на конференції, присвяченій 25-річчю вступу в силу Угоди про повне припинення вогню і військових дій, укладеної Арцахом, Вірменією і Азербайджаном, заявив у п’ятницю міністр закордонних справ НКР Масіс Маілян. Про це повідомляє прес-служба

У своєму виступі керівник зовнішньополітичного відомства зазначив, що 25-річчя Угоди є хорошим приводом для того, щоб дати оцінку цій події, підвести деякі підсумки і намітити кроки, які необхідно вжити з метою зміцнення режиму припинення вогню, а також для підвищення ефективності мирного процесу врегулювання азербайджано-карабахського конфлікту.

Відзначивши важливість Угоди про повне припинення вогню і військових дій, Маилян, зокрема, підкреслив, що таким чином були створені умови для того, щоб сторони за сприяння міжнародних посередників могли сконцентрувати свої зусилля на пошуку шляхів остаточного врегулювання конфлікту шляхом переговорів.

Маілян підкреслив, що арцахська сторона завжди була прихильна зобов’язанням, взятим на себе угодою від 12 травня 1994 року, а також неодноразово виступала з різними ініціативами щодо забезпечення незворотності мирного процесу. Як приклад глава МЗС Арцаха відзначив готовність влади республіки надати міжнародним посередникам дані з системи відеоконтролю над ситуацією на кордоні і додав, що зазначена система може стати складовою частиною міжнародного механізму контролю за режимом припинення вогню.

У цьому контексті Маилян підкреслив також необхідність реалізації домовленостей, досягнутих за підсумками самітів у Відні і Санкт-Петербурзі, що відбулися після квітневої війни 2016 року.

У своєму виступі глава МЗС приділив особливу увагу питанню, що стосується лінії розмежування протиборчих військ, яка була зафіксована усіма трьома сторонами за посередництва Міністерства оборони Росії в якості складової частини режиму припинення вогню. Отже, виконання угоди про припинення вогню означає також відновлення узгодженої сторонами лінії припинення вогню, яка була порушена Азербайджаном у квітні 2016 року.

Маилян висловив переконання, що поєднання і взаємодоповнюваність дипломатичного та військово-політичного умов — відновлення прямих тристоронніх переговорів і зміцнення режиму припинення вогню і забезпечення незворотності мирного процесу — створять необхідні передумови для реального прогресу в процесі мирного врегулювання азербайджано-карабахського конфлікту і забезпечення довгострокової стабільності на Південному Кавказі.

У роботі конференції брали участь голова Національних Зборів Республіки Арцах Ашот Гулян і міністр закордонних справ Масіс Маілян, голова комітету із зовнішніх зносин Національних Зборів Республіки Вірменія Рубен Рубінян і заступник Міністра закордонних справ Вірменії Шаварш Кочарян. У заході взяли участь також депутати парламентських фракцій НС Арцаха і інші офіційні особи, а також експерти з Арцаха, Вірменії та Росії. У конференції в якості почесного гостя брав участь колишній співголова Мінської групи ОБСЄ Володимир Казимиров