Економіка

Глава Національного банку спрогнозував динаміку облікової ставки

Нацбанк сьогодні втретє з початку року знизив облікову ставку — до 16,5%. Вона продовжить знижуватися за уповільнення інфляції.

Національний банк продовжить знижувати облікову ставку в разі стійкого уповільнення інфляції. Про це заявив глава НБУ Яків Смолій.

За його словами, темп зниження облікової ставки до рівня 8% буде залежати від ризиків як внутрішнього, так і зовнішнього походження.

«Правління Національного банку бачить можливості для більш швидкого зниження облікової ставки в разі прискорення реалізації структурних реформ», — сказав Смолій і додав, що важливою передумовою забезпечення сталого уповільнення інфляції до мети в 5%.

«І навпаки, в разі реалізації проінфляційних ризиків, зокрема через збереження тиску з боку попиту, процес пом’якшення монетарної політики буде поступовим», — сказав він.

Як повідомлялося, сьогодні НБУ знизив облікову ставку з 17% до 16,5%. Це стало третє зниження з початку року. Попередні разив такі рішення приймалися в квітні і липня.

Облікова ставка — еквівалент вартості грошей в економіці. За цією ставкою НБУ надає кошти комерційним банкам, а ті, в свою чергу, кредитують фізосіб і юросіб. Таким чином, облікова ставка впливає на вартість кредитних ресурсів.

Підвищення облікової ставки говорить про зростання рівня інфляції та падіння темпів економічного зростання в країні.

Джерело: korrespondent.net

Аспекты.net