Політика

Глава партії Меркель спростувала чутки про її дострокову відставку

МеркельГолова Християнсько-демократичного союзу (ХДС) Аннегрет Крамп-Карренбауэр спростувала інформацію про те, що Ангела Меркель може піти достроково з посади канцлера ФРН і передати їй свої повноваження. Про це глава німецьких консерваторів заявила в опублікованому в неділю інтерв’ю газеті Welt am Sonntag, повідомляє ТАСС.

«Канцлер і уряд обрані на весь легіслатурний період, і громадяни по праву очікують, що вони (канцлер і уряд) серйозно ставляться до обов’язків, які випливають з цих виборів», — сказала Крамп-Карренбауэр. «Таким чином, для себе я виключаю те, що буду докладати зусиль для навмисної зміни (влади)», — додала вона. За словами лідера ХДС, партія до осені 2020 року має намір представити свою нову передвиборчу програму і восени того ж року визначитися з кандидатом в канцлери.

Раніше стало відомо, що Крамп-Карренбауер призначила на 2-3 червня позачергову нараду керівництва партії. Офіційна повістка — обговорення податкових питань. Паралельно з цим знову почали циркулювати старі чутки про ймовірність дострокових виборів в Бундестаг, що означало б передчасну відставку Меркель з посади канцлера. Нібито саме це обговорюватимуть консерватори на нараді.

За тиждень до зустрічі керівництва ХДС пройдуть вибори до Європарламенту, а також вибори до парламенту німецької федеральної землі Бремен. Не виключено, що і там, і там втрати понесе Соціал-демократична партія Німеччини — партнер Меркель по кабінету міністрів. В теорії одна з можливих захисних реакцій соціал-демократів — достроковий вихід з чинного німецького уряду. У цьому випадку будуть призначені нові вибори в бундестаг.

Наприкінці 2018 року Ангела Меркель пішла з посади голови ХДС, але залишилася канцлером. За її словами, вона збирається доопрацювати четвертий термін до кінця — до 2021 року. Більше висувати свою кандидатуру вона не має наміру. Її наступницею вважається Крамп-Карренбауер.