Світ

Глава Вірменії жорстко відповів президенту Азербайджану

«Ми виступаємо проти спроб суб’єктивної інтерпретації історичних подій. На жаль, в промові Ільхама Гейдаровича ми побачили такі спроби», — заявив прем’єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян на засіданні Ради глав держав СНД в Ашгабаті, відповівши на виступ президента Азербайджану Ільхама Алієва, назвавши його зневажливим до вірменського народу і главам держав країн СНД.

«Коли я слухав його оцінки про Гарегіна Нжде, згадав відому радянську картину «Кавказька полонянка», коли Шурик запитує, а що, каплицю теж я розвалив? З промови Ільхама Алієва створюється таке враження, що у Другій світовій війні Гітлер мав другорядну роль, а лідером нацистського руху був Гарегін Нжде», — заявив прем’єр-міністр Вірменії.

Нагадаємо, у своєму виступі президент Азербайджану Ільхам Алієв, зокрема, зазначив, що у Вірменії відбувається героїзація фашизму, де колишня влада встановила в центрі Єревана пам’ятник «фашистському кату і зраднику» Гарегіну Нжде. За словами Алієва, велика група ветеранів ВВВ і країн СНД неодноразово висловлювала протест проти цього «цинічного кроку колишнього керівництво Вірменії».

Прем’єр Вірменії підкреслив, дійсність в тому, що Гарегін Нжде боровся проти турецької окупації Вірменії, проти Геноциду вірмен, який організували турки і дійсність в тому, що Нжде в 1918 році керував дуже важливою ділянкою фронту під час вірмено-турецької війни .

«І я ще раз хочу підкреслити, що дуже важливо, щоб ми знали об’єктивну оцінку історії. Йдеться про те, що Гарегін Нжде помер у Володимирській тюрмі. Дуже багато радянських діячі померли у Володимирській тюрмі. Солженіцин був в ГУЛАГу. І що? Ми вважаємо всіх, які були засуджені за часів з 1937 по 1950 рр. ворогами народу? Якщо так, то дуже багато видатних діячів були засуджені і закінчили свої дні в тюрмах, але це не означає, що все це ми повинні сприймати як факт », — підкреслив Нікол Пашинян.

Прем’єр Вірменії заявив, що вважає недоречним використовувати цей формат, щоб спотворити історію, внести якусь напруженість в атмосферу цього важливого засідання.

За його словами, уряд Вірменії приділяє особливу увагу до ветеранів війни, додавши, що кілька місяців тому були подвоєні пенсії ветеранів ВВВ. «З декларацій, які ми сьогодні маємо намір підписати, хотілося б, зокрема, виділити параграфи, які наголошують на необхідності спільних зусиль з відновлення широкого міжнародного діалогу, спрямованого на зміцнення міжнародної безпеки проти дій, які сприяють формуванню розділових ліній, недовіри, напруженості і конфронтації», — пояснив прем’єр РА.

Він підкреслив, що на подібних самітах необхідно робити все можливе, щоб напруга між народами, країнами не виросло, а навпаки — були знайдені шляхи до діалогу і компромісу.

«Вважаю, що слова президента Азербайджану неповажні в першу чергу для вірменського народу. І вважаю це зневажливим ще й до глав держав і народів, які вони представляють тут. Перепрошую за таку напругу. Ви побачили, що не я його автор », — заявив прем’єр Вірменії.

Джерело: Panorama

Аспекты.net