Аналітика

Глави МВФ і ЄЦБ попереджають про тривожні наслідки торгової війни

Глобальна торгова суперечка між США і Китаєм, а також розбіжності загрозливий з Європою можуть погіршити світову економіку. Про це заявили президент Європейського центрального банку Маріо Драгі і директор МВФ Крістін Лагард, передає CNBC.

Виступаючи на 8-й конференції ЄЦБ, присвяченій країнам Центральної, Східної та Південно-Східної Європи (CESEE), Лагард зазначила, що глобальне зростання стримується вже більше шести років, і найбільші економіки світу створюють або загрожують встановити нові торговельні бар’єри. «І це може бути початком чогось іншого, що може вплинути на нас усіх у більш широкому сенсі», — сказала вона.

«Ці тривожні події створять перешкоди для всіх, але, безумовно, для моделі зростання CESEE, яка спирається на відкритість та інтеграцію», — попередила вона.

Лагард і Драгі, виступаючи з вітальним словом на конференції, заявили, що загроза США ввести тариф на імпорт з Європи означає, що деякі європейські країни, які є центрами європейського виробництва автомобілів — Чехія, Словаччина, Польща і Румунія — можуть бути особливо вразливі .

«В останні роки глобальна торгівля зіткнулася з перешкодами, оскільки заходи з обмеження торгівлі випередили заходи щодо лібералізації», — сказав Драгі.

«Бізнес-модель в Центральній і Східній Європі стала вразливою для потрясінь міжнародної торгівлі і фінансових умов», — заявив він, зазначивши, що в деяких країнах Центральної та Східної Європи експорт автомобілів становить майже 30% від загального обсягу промислового експорту, що робить його більш уразливим для загрози президента США підвищити тарифи на імпорт європейських автомобілів та автозапчастин. У серпні минулого року Трамп пригрозив ввести 25% -вий податок на весь імпорт автомобілів в ЄС, але поки не реалізував цей крок.

«Основне довгострокове завдання полягає в тому, щоб перейти до більш збалансованої моделі зростання та фінансування, яка більшою мірою залежить від внутрішніх інновацій і більш високих інвестиційних витрат, ніж це було досі», — зазначив глава ЄЦБ.