Прогрес

Глобальне потепління вбиває птахів — вчені

Експерти-біологи зафіксували численні випадки загибелі морських птахів, що мешкають на островах Берингового моря. Причиною скорочення популяції визнали клімат. Змінилися морські потоки та інші наслідки потепління позбавили пернатих звичної кормової бази: планктону і дрібних риб, повідомляє «Мир24» з посиланням на PLoS One.

Вчені додали, що важливу допомогу в дослідженні надали місцеві жителі – вони повідомляли про нові епізоди загибелі птахів і допомагали встановити супутні фактори.

Про відмінку стало відомо в 2016 році – тоді в короткі терміни на острові Святого Павла загинуло близько десяти тисяч особин тупиків, кайр, топорков та інших видів, тобто велика частина загальної популяції архіпелагу.

До катастрофи призвели природні причини, а не шторм або раптова епідемія інфекційної хвороби.

Вчені виявили, що всі особини були вкрай виснажені і, імовірно, померли від голоду.

Недолік поживних речовин також призвів до того, що у птахів погіршився оперення, і вони втратили здатність швидко літати і ефективно полювати на здобич.

Давно встановлено, що полярні тварини і птахи більше за інших страждають від глобального потепління. Так, полярні ведмеді змушені змінювати звичний спосіб життя і добувати оленів і навіть мишей-відступ льодів поставило «господарів Арктики» під загрозу.