Men's & Women's

Гормональна терапія при менопаузі провокує рак грудей — дослідження

Вчені з’ясували, що майже всі види менопаузної гормональної терапії пов’язані з підвищенням ризику раку молочної залози. При цьому шанси захворіти зберігаються навіть через роки після лікування.

Міжнародна група вчених опублікувала результати своєї роботи в журналі The Lancet. В ній розглядається зв’язок між прийомом гормональних засобів, що полегшують симптоми менопаузи, і ризиком захворіти на рак грудей. У дослідженні автори проаналізували всі відповідні проспективні дослідження 1992-2018 років, у яких було зафіксовано використання таких засобів і виділили захворюваність пацієнток з раком молочної залози, інформує Ukr.Media.

За даними авторів, з підвищеним ризиком раку пов’язані всі типи гормональної терапії, крім естрогенових препаратів місцевої дії (тобто вводяться вагінально). Комбіновані естроген-прогестагенні препарати загальної дії несуть більше ризику для пацієнта, ніж чисто естрогенні. При цьому ризик був тим вище, чим частіше приймалися прогестагенні препарати. Відкладений ефект, що виражається у збереженні підвищеного у порівнянні з контрольною групою ризику, зберігається на десять і більше років.

Гормональна терапія потрібна, щоб полегшити симптоми, що виникають в менопаузі з-за припинення функціонування яєчників. «Припливи» і загальний дискомфорт, порушення роботи сечостатевої системи, зміни ваги, остеопороз, депресивні стани, що виникають з-за вікових гормональних змін, нерідко вимагають лікування. При виражених симптомах менопаузи показана гормональна терапія, і хоча рекомендується проводити терапію максимально короткими курсами, популярність цього методу іноді призводила до надмірних призначень. У 90-х роках, на піку популярності методу, нерідкі були призначення менопаузної гормональної терапії на термін понад 10 років.

За результатами дослідження можна сказати, що чим довше застосовувалася гормональна терапія менопаузи, тим вище ризик. У жінок, що не застосовували терапію, ризик становить 63 хворих на 1000 осіб. У тих, хто приймав терапію протягом п’яти років — від 68 (прийом тільки естрогенних препаратів) до 83 (прийом естрогену плюс щоденний прийом прогестагену). Співавтор дослідження, професор Валері Берал з Оксфордського університету додає, що потрібно враховувати і підвищений ризик після відміни препаратів: «Наші нові результати показують, що певний підвищений ризик зберігається навіть після припинення застосування менопаузальної гормональної терапії. Попередні оцінки ризиків, пов’язаних із застосуванням менопаузальної гормональної терапії, приблизно подвоюються завдяки обліку сталого ризику, який зберігається після закінчення застосування терапії».

Хороші новини дослідження: є деякі умови, що знижують ризики. Зокрема, пізніший (після 60 років) початок прийому терапії, а також надмірна вага пацієнтки.

Метааналізи даних, які робили раніше, відзначали, що пацієнти, що приймають це лікування, піддавалися підвищеному ризику раку молочної залози, однак не було інформації про вплив різних її типів і довгострокових ризиків після припинення терапії.

«Клініцисти повинні прислухатися до змісту цього дослідження, а також раціонально і всебічно підходити до лікування симптомів менопаузи, з ретельним розглядом ризиків і користі від початку МГТ для кожної жінки», — коментує доктор Джоан Коцопулос.

Джерело: UkrMedia

Аспекты.net