Світ

Греція направила ноту Німеччини із закликом обговорити вимоги про військові репарації

Греція направила дипломатичну ноту Німеччини із закликом обговорити вимоги Афін про військові репарації, передає Reuters.

У квітні грецький парламент проголосував за початок дипломатичної кампанії, спрямованої на те, щоб змусити Німеччину виплатити мільярди євро в якості компенсації за нацистську окупацію країни у Другій світовій війні. Однак Берлін вважає, що це питання було давно вирішене. У минулому Німеччина вибачалася за злочини нацистської епохи, але не бажала відновлювати переговори про репарації.

«Уряд Греції запрошує уряд Німеччини на переговори про практичне задоволенні цих вимог, які мають особливе значення для грецького народу», — заявив МЗС Греції.

Посол Греції в Берліні передав ноту Міністерству закордонних справ Німеччини.

Греція сильно постраждала від нацистського правління Німеччини, і проблема репарацій знову спливла під час її боргової кризи, що вибухнула в 2010 році. Багато греків звинувачують Німеччину в хворобливих заходах жорсткої економії, введених в обмін на мільярди євро в якості позик.

Грецький парламентський комітет у 2016 році оцінив загальну вартість репарацій в більш ніж 300 мільярдів євро, хоча в недавньому парламентському рішенні не згадується цифра.