Економіка

ГТС України підготували до «нульового транзиту»

У разі зупинки транзиту Укртрансгаз зможе забезпечити безперебійне газопостачання східних і південних регіонів.

В Україні модернізували п’ять компресорних станцій для роботи в реверсному режимі, що дозволить в разі часткової чи повної зупинки транзиту забезпечувати безперебійне газопостачання для українських споживачів східних і південних регіонів. Про це повідомляє прес-служба Укртрансгазу.

Як пояснили в компанії, в разі необхідності транспортування блакитного палива здійснюватиметься з європейських країн і з ПСГ на заході України.

«На компресорних станціях Хуст, Богородчани, Гусятин, Бар, Олександрівка побудовані нові обв’язки, за рахунок яких вдалося розширити можливості ГТС для оперативного перерозподілу газових потоків і оптимізувати технологічні витрати газу за роботи станцій у реверсі», — повідомили в компанії.

Там нагадали, що в січні 2009 року через провокаційні дії Газпрому українська ГТС вже була змушена працювати в умовах відсутності транзиту.

«На той момент штатних можливостей перемикання на реверсний режим не було і для проходження газової кризи була реалізована тимчасова схема газопостачання «захід-схід», — відзначили в компанії.

Також в Укртрансгазі підкреслили, що на сьогодні компанія впровадила всі необхідні технічні та регламентні рішення для створення надійної реверсної схеми.

«Вона готова до функціонування в штатному режимі і може бути активована одразу за необхідності», — запевнили в Укртрансгазі.

Джерело: korrespondent.net

Аспекты.net