Аналітика

Haaretz: Ердоган заважає взаємовигідному рішенню в східній частині Середземного моря

ЭрдоганЗамість того щоб використовувати переваги Туреччини як очевидного транзитного пункту для газу зі східного Середземномор’я, агресивна політика президента Реджепа Тайіпа Ердогана змушує країни регіону вдаватися до дорогих стратегіям доставки своїх вуглеводневих ресурсів на європейські ринки, пише Девід Розенберг в Haaretz.

Напруженість у відносинах Туреччини з Грецією та Республікою Кіпр з приводу розвідки нафти і газу в східній частині Середземного моря посилилася на цьому тижні після того, як Анкара оголосила, що відправить друге бурове судно для пошуку газу у виключній економічній зоні Кіпру.

Сполучені Штати і Європейський Союз приєдналися до країн регіону, засудивши цей крок.

Туреччина заявляє, що відкололися турки-кіпріоти на півночі острова, який визнаний тільки Анкарою, повинні отримувати справедливу частку доходів від енергоносіїв. Туреччина претендує на частини, які Кіпр визначив як свою виняткову економічну зону. У минулому році турецькі військові кораблі двічі блокували дослідне судно, орендоване італійською енергетичною фірмою Eni біля берегів Кіпру.

«Туреччина є очевидним транзитним пунктом для всього цього газу. Вона географічно близька до середземноморським газових родовищ і вже має внутрішню трубопровідну мережу, яка могла б доставляти газ до Європи. Але замість того, щоб використовувати переваги Туреччини Ердоган, схоже, має намір взагалі запобігти розробку більшої частини газу і змусити країни Східного Середземномор’я прийняти рішення плану, такі як дорогий і технологічно складний трубопровід Східного Середземномор’я», — сказав Розенберг.

Як зазначає автор, ні США, ні ЄС не можуть ефективно стримувати амбіції Туреччини. Але економічна криза в Туреччині, який послаблює владу Ердогана, може змусити президента перейти до політики, яка може допомогти подолати фінансові проблеми, вважає Розенберг.

Источник: NEWS.am

Аспекты.net