Men's & Women's

Harley-Davidson випустить найменший мотоцикл

Американський виробник мотоциклів Harley-Davidson вперше за свою історію почне випускати мотоцикли не на власних виробничих потужностях. Новий мотоцикл буде проводитися в Китаї і стане найменшим за всю історію Harley-Davidson. Про це повідомляє РБК.

Виробництво нової моделі організовують на заводі китайської компанії Qianjiang Motorcycle. Незважаючи на невеликі розміри, мотоцикл марки Harley-Davidson стане преміальним продуктом в Китаї, впевнені в компанії. Робочий об’єм його двигуна складе 338 куб. см. Модель з’явиться у продажу до кінця 2020 року, повідомляє канал CNBC.

Що потрібно знати про нового партнера Harley-Davidson

Компанія Qianjiang, яка займеться випуском самого маленького мотоцикла Harley-Davidson за останні 100 років, належить китайському автовиробникові Geely. Ця компанія володіє маркою Volvo і має значну частку в Daimler, материнській компанії Mercedes-Benz.

Вибір Harley-Davidson упав на Qianjiang завдяки великому досвіду цієї компанії у виробництві невеликих мотоциклів, а також знання ринків.

Навіщо компанії Китай

Продажі Harley-Davidson на внутрішньому ринку США стали знижуватися через збільшення віку постійних клієнтів компанії. Особливістю маркетингової політики Harley-Davidson завжди було створення спільноти людей, лояльних саме до цієї марки мотоциклів.

Нещодавно компанія розробила план More Roads, покликаний залучити молодих споживачів. Але для того щоб план спрацював, потрібно ще чимало зусиль. А поки компанія націлилася на швидкозростаючі ринки в рамках стратегії по виробництву більшої кількості своїх байків за межами США.

До 2027 року Harley-Davidson планує продавати половину випущених мотоциклів за кордоном. За підсумками 2018 року продажі за межами Сполучених Штатів склали 42% від загальних продажів компанії, повідомляє The Wall Street Journal.

Вихід на ринки, що розвиваються, пов’язаний з ризиками. Тут найбільшим попитом користуються мотоцикли невеликих розмірів. Harley-Davidson ж головним чином виробляє дорогі важкі мотоцикли з великим двигуном.

Більшість мотоциклів, що продаються в США, має двигуни об’ємом 601 куб. см або більше. Їх вартість значно перевершує вартість невеликих байків, які популярні на ринках країн, що розвиваються.

Harley-Davidson проти мит

У червні минулого року компанія заявила, що буде нарощувати виробництво мотоциклів за кордоном, щоб уникнути застосування мит Європейського союзу. Мотоцикли, що продаються в Європі, будуть вироблятися на заводі американської компанії в Таїланді. Байки, що випускаються на цьому заводі, будуть продаватися також в Китаї та інших країнах Азії.

«Ми бачимо величезні довгострокові можливості в Китаї», — заявив генеральний директор Метт Леватич. Згідно з минулорічними оцінками Harley-Davidson, продажі невеликих байків в Азії будуть рости на 6% в рік в період з 2017 по 2022 рік. У США, навпаки, продажі багатьох типів мотоциклів скоротяться в ці роки, підрахували в компанії.

Що не сподобалося Трампу

Перенесення виробництва деяких видів мотоциклів з США ближче до ринків, на яких вони продаються, викликав критику з боку профспілкових лідерів і президента США Дональда Трампа. Політики веде торговельну війну з Китаєм і активно закликає американські компанії згортати виробництво в КНР. У ближайше Час цій раді послідує Apple. Harley-Davidson робить рівно навпаки.

У відповідь на критику компанія запевнила, що продовжує працювати в США над десятками нових моделей, які заплановані до виходу в 2027 році.

На Уолл-стріт очікують подорожчання акцій Harley-Davidson протягом року на 11%, до $38,92 за штуку. При цьому галузеві експерти в більшості своїй дають рекомендації тримати папери. Як показали опитування аналітиків агентством Refinitiv, з 20 аналітиків 15 рекомендують тримати, троє вважають, що папери слід купувати, двоє — продавати. Експерти банку Wells Fargo більш оптимістичні: вони чекають зростання котирувань Harley-Davidson на 17%, до $41.