Прогрес

Хмари на Марсі з’явилися від метеоритного пилу

У порівнянні з Марсом, хмари в атмосфері Землі утворюються при конденсації водяної пари.

У порівнянні з атмосферами Венери або Землі марсіанська виглядає досить несерйозно. Маса її у сотні разів менша, ніж у нашої, тиск у поверхні — 1/170 атмосфер. Однак вона здатна піднімати з ґрунту дрібні частинки, створюючи вихори «пилових дияволів» і навіть цілі бурі, які іноді охоплюють практично всю Червону планету. З’являються в ній і хмари, причому на висоті стратомезосфери, в 30 і більше кілометрів над поверхнею, інформує Ukr.Media.

Хмари в атмосфері Землі утворюються при конденсації водяної пари на порох, пісок, кристали солі — частинках, піднятих досить високо в повітря. У надзвичайно розрідженій атмосфері Марса на висотах в десятки кілометрів цей механізм діяти не може. Вчені з Університету штату Колорадо в Боулдері пов’язують появу хмар на Марсі з пилом, що надходить у атмосферу з протилежного боку — з космосу. Стаття професора Брайана Туна (Brian Toon) і його колег опублікована в журналі Nature Geoscience.

За словами авторів роботи, кожен день в атмосферу Марса падає дві-три тонни дрібних метеорів, які руйнуються і розсіюються у її верхніх шарах. Комп’ютерне моделювання показало, що помітна частина цих часток може залишатися високо в атмосфері і служити центрами конденсації вологи. Зрозуміло, вони не досягають звичної нам щільності, однак і утворення надає помітний вплив на стан марсіанської атмосфери, викликаючи локальні зміни температури в межах 10 °С.

Джерело: UkrMedia

Аспекты.net