Економіка

Індія готується ввести більш високі мита на деякі американські товари

Індія готується ввести більш високі мита на деякі американські товари, включаючи мигдаль, волоські горіхи і яблука, на наступному тижні, після того, як Вашингтон відкликав ключові торгові пільги для Нью-Делі, повідомляє Reuters з посиланням на два джерела.

5 червня президент Дональд Трамп скасував торговельні привілеї у рамках Загальної системи преференцій (GSP) для Індії, найбільшого бенефіціара схеми, яка дозволяла безмитний експорт з країни в розмірі до 5,6 мільярдів доларів.

В даний час Індія розглядає можливість введення більш високих тарифів, повідомили джерела, хоча США попереджають, що будь-які відповідні тарифи з боку Індії будуть «недоречними» згідно з правилами СОТ.

У червні минулого року Індія вперше заявила про рішення підвищити мита на імпорт американських товарів до 120% у зв’язку з відмовою Вашингтона звільнити Нью-Делі від підвищення тарифів на сталь і алюміній.

Але Нью-Делі неодноразово відкладав підвищення тарифів, оскільки дві країни вели торгові переговори. У 2018 році товарообіг між Індією і США склав близько 142,1 млрд доларів.

Держсекретар США Майк Помпео, який, як очікується, відвідає Індію в цьому місяці, заявив, що Сполучені Штати відкриті для діалогу з врегулювання торгових розбіжностей з Індією шляхом розширення доступу американських компаній до її ринків.