Економіка

Іноземні інвестори почали активно скуповувати гривню

Шукають активи зі слабкою прив’язкою до світових ринків в разі глобального обвалу.

Світові інвестори почали активно купувати українську гривню і єгипетський фунт. Купують гроші як «екзотичну валюту», повідомляє Wall Street Journal. Вони шукають активи з невеликою прив’язкою до світових ринків на тлі зростаючих побоювань щодо напруження торгової війни між Вашингтоном з Пекіном і уповільнення світового економічного зростання, інформує Ukr.Media.

Наприклад, з кінця січня гривня зросла стосовно долара на 5%, а єгипетський фунт — на 6%. Обидві країни пропонують за своїми борговими зобов’язаннями в національній валюті двозначну прибутковість. І це при тому, що прибутковість за 10-річними цінними паперами Казначейства США лише трохи перевищує 2%.

«Підвищений попит на гривню став відчуватися ще у 2018 році, а вже у 2019-му він вийшов на пік. Іноземні інвестори активно скуповують гривню, щоб придбати облігації внутрішньої держпозики Мінфіну. Надто привабливо виглядала їхня прибутковість: зараз на рівні 18% річних, а раніше досягала 20% річних. Тому інтерес цілком зрозумілий», — пояснив фінансовий експерт Владислав Кравець.

Дослідники кажуть і про інші мотивації. «Оскільки курси цих валют коливаються з причин, мають мало загального з глобальними проблемами, покупці очікують, що вони стануть притулком в періоди ринкового стресу», — пояснюють ситуацію в WSJ.

«На відміну від багатьох активів ринків, що розвиваються, які не диверсифікують ваш портфель… ці пропонують справжню диверсифікацію», — зазначає представник хедж-фонду Emso Asset Management Йенс Ністедт. І додає, що в результаті інтерес інвесторів до українських і єгипетських грошей істотно виріс.

У WSJ відзначають, що інтерес інвесторів до Єгипту зріс кілька років тому, а саме — після проведення фінансових реформ в 2016 році і отримання $12 млрд від МВФ. Подібне стосується і нашої країни, яка також, як відомо, отримує фіндопомогу від МВФ. Але у нас з’являється деяка особливість: інвестори ще і роблять ставку на те, що нова президентська адміністрація продовжить боротися з корупцією і проводити необхідні реформи.

Джерело: UkrMedia

Аспекты.net