Світ

Іран направив офіційну скаргу Радбезу ООН у зв’язку з вторгненням американського дрона

Іран направив офіційну скаргу Радбезу ООН у зв’язку з вторгненням американського дрона на іранську повітряну територію, повідомляє Tasnim.

«Міністерство закордонних справ Ірану подало скаргу в Раду Безпеки ООН і президенту організації (Мансуру аль-Отайбі) після того, як безпілотник США порушив повітряний простір Ірану і був збитий. Воно подало скаргу за статтею 51 Статуту ООН», — процитувало агентство слова заступника міністра закордонних справ Ірану з правових і міжнародних питань Голам-Хоссейна Дехкани.

«У скарзі наголошується, що Іран заслуговує права захищати свої морські кордони і протистояти будь-яких порушень у разі повторення подібних дій. Американська сторона заявляє, що дрон не вторгався в повітряний простір Ірану. В той же час вони не можуть підтвердити таку заяву, тому що він був збитий на території Ірану», — додав він в інтерв’ю Press TV.

20 червня іранські збройні сили збили безпілотний розвідувальний літальний апарат американських ВМС RQ-4, після чого США, згідно заявам президента Дональда Трампа, підготували військову операцію, що передбачала нанесення точкових ударів по трьох об’єктах на території Ірану. Згідно викладеної американським лідером інформації, за 10 хвилин до початку цієї операції він віддав наказ не проводити її, вважаючи непропорційною діям Тегерана.