Світ

Іспанські соціалісти спробують самі сформувати уряд

ИспанияПеремогла на недільних парламентських виборах Іспанська соціалістична робоча партія (ІСРП) спробує сформувати уряд самостійно, але готова вести діалог з іншими політичними силами, заявила в.о. віце-прем’єра Кармен Кальво, передає РІА Новини.

«Ми спробуємо, бо за дуже короткий час люди нас добре зрозуміли», — заявила Кальво в інтерв’ю радіостанції Cadena Ser. На її думку, у ІСРП є більш ніж достатня підтримка, щоб «бути штурвалом цього корабля, щоб продовжувати курс».

«Ми соціалізм, якому подобається перебувати при владі, щоб міняти ситуацію, не будемо залишати простір зліва тим, що прийшов в політику, я маю на увазі Unidas Podemos. І третє: ми правили з 84 мандатами, поваливши правих до конституції в руках, щоб продемонструвати, що політика повинна служити реальності », — додала в.о. віце-прем’єра.

При цьому Кальво визнала необхідність діалогу з іншими політичними силами, які пройшли до парламенту. «Іспанська політика сильно змінилася. Треба поважати всіх, розмовляти з усіма і домогтися того, щоб культура співпраці стала частиною іспанської політики. В іспанській політиці занадто багато переможців і переможених … Необхідно нам всім трохи поступитися », — сказала в.о. заступник голови уряду. За її словами, мета — «домогтися чотирьох років стабільності, утримати зростання іспанської економіки, відступу соціальної кризи».

У неділю лідер Unidas Podemos Пабло Іглесіас запропонував прем’єру Педро Санчеса вести діалог щодо формування коаліційного уряду. Лідер ІСРП заявив, що готовий вести переговори з політичними силами, які діють в рамках конституції.

У неділю в Іспанії пройшли вже треті за останні чотири роки вибори. За підсумками обробки 99,9% бюлетенів соціалісти (Іспанська соціалістична робоча партія — ІСРП) отримують 123 мандата в конгресі депутатів з 350. На другому місці — права Народна партія з 66 мандатами, третя — центристська партія «Громадяни» (57 мандатів). Ліва коаліція Unidas Podemos змогла отримати 42 місця в нижній палаті. Вперше в конгрес депутатів пройшла ультраправа партія VOX c 24 депутатами. Решта місць розподілені між націоналістичними партіями, що представляють різні автономні співтовариства. Для затвердження прем’єра в першому турі необхідно заручитися підтримкою 176 депутатів — абсолютної більшості. Для перемоги в другому турі достатньо простої більшості.

Источник: NEWS.am

Аспекты.net