Freestyle

Італія повторно визнала геноцид вірмен

Палата депутатов ИталииНижня палата парламенту Італії в середу, 10 квітня, закликала уряд цієї країни офіційно визнати геноцидом масове вбивство вірмен в Османській імперії в 1915-16 роках. За відповідну резолюцію проголосували 382 депутати як з правлячих, так і з опозиційних партій. Ще 43 парламентарі, які належать до правоцентристської партії екс-прем’єра Сильвіо Берлусконі, утрималися. Голосів «проти» подано не було.

Парламентарі у Римі закликали уряд країни визнати різанину вірменів у роки Першої світової війни геноцидом. Анкара ще раніше висловила жаль через ініціативу італійських депутатів.

Керівники Палати депутатів висловили надію, що прийняття ініціативи по визнанню Геноциду вірмен стане шляхом миру між народами Вірменії і Туреччини.

Нагадаємо, 16 листопада 2000 Палата депутатів Італії вже приймала аналогічне рішення.

Геноцид вірмен 1915 року — перший геноцид ХХ століття. Туреччина традиційно відкидає звинувачення в масовому знищенні близько півтора мільйона вірмен в роки Першої світової війни і вкрай болісно реагує на критику з боку Заходу з питання Геноциду.

Як відомо, Геноцид вірмен 1915 року (Armenian Genocide) є першим геноцидом ХХ століття, і визнаний багатьма державами світу.

Парламентами декількох європейських країн прийняті закони передбачають кримінальну відповідальність за заперечення геноциду вірмен.

Геноцид вірмен визнаний авторитетними міжнародними організаціями: Рада Європи, Європарламент, Парламент Латинської Америки (Parlatino), Комісією ООН з військових злочинів і Підкомісією ООН по запобіганню дискримінації і захисту меншин.

В Україні Геноцид вірмен визнаний десятками районних, міських і обласних рад, а також АРК Крим. У Верховну Раду двічі вносилися законопроекти про визнання Геноциду вірмен. У столітню річницю трагедії, Верховна Рада України вшанувала хвилиною мовчання пам’ять жертв.

Вірменська апостольська церква зарахувала до лику святих жертв геноциду вірмен в Османській імперії.