Політика

Італія уникла штрафних санкцій з боку ЄС

Італія в цьому році буде в цілому відповідати Пакту стабільності і зростання ЄС, зазначив єврокомісар П’єр Московісі.

Єврокомісія зняла загрозу дисциплінарних заходів щодо Італії. Уряд цієї країни погодився привести зростаючий державний борг у відповідність з бюджетними правилами ЄС і вжив заходів у цьому напрямку. Про це повідомляє Інтерфакс-Україна з посиланням на єврокомісара з економічних і фінансових питань, оподаткування і митниці П’єра Московісі.

Під час брифінгу він зазначив, що Італія в цьому році, як очікується, буде в цілому відповідати Пакту стабільності і зростання ЄС.

«Пакт стабільності і зростання не ставить за мету покарати когось чи ввести дисциплінарні санкції. Його мета — забезпечити дотримання урядами розумних норм управління державними фінансами і швидке вирішення проблеми по мірі їх виникнення. Мені приємно бачити, що це так і сталося сьогодні», — сказав Московісі.

Єврокомісар підкреслив, що уряд Італії відреагував на сигнал, отриманий місяць тому з Брюсселя, і прийняв пакет заходів для забезпечення повного дотримання пакту. Єврокомісія уважно стежитиме за виконанням цих заходів у другій половині року. Вона готова забезпечити, щоб пакту відповідав й проект бюджету Італії на 2020 рік, який має бути представлений в Брюсселі до 15 жовтня.

Також Московісі сказав, що італійський уряд доклав у цьому році додаткові зусилля, щоб частково компенсувати погіршення структурного балансу у 2018 році в результаті надмірних витрат.

Однак, щоб прийняти остаточне рішення про зняття з Італії загрози санкцій, Єврокомісія має вивчити всю інформацію з Риму про державні фінанси країни, зазначив Московісі.

Раніше ЗМІ повідомляли, що Єврокомісія планує оштрафувати Італію на 0,2% від ВВП країни (3,5 млрд євро, або 4 млрд доларів) за недостатні зусилля для скорочення розміру дефіциту держбюджету і держборгу.

Також на початку червня Єврокомісія рекомендувала розпочати санкційну процедуру проти Італії. Влада країни повинна була протягом місяця надати свої пояснення за доповіддю ЄК про порушення фінансових критеріїв у 2018 році.