Аналітика

J. P. Morgan: Американські фермери за крок від кризи

Аналітики банку J. P. Morgan впевнені, що стан американського сільського господарства «швидко погіршується» і близько до кризової ситуації. Вони пояснюють це трьома факторами: скороченням експорту, поганим урожаєм кукурудзи і соєвих бобів і торговою війною з Китаєм пише Vestifinance.ru.

«В цілому це ідеальний шторм для американських фермерів», — написала аналітик J.P. Morgan Енн Дейнан в записці для інвесторів.

За словами Дэйнан, найбільш гостра проблема, що стоїть перед фермерами, полягає в тому, що світові сільськогосподарські ринки переповнені і це надає «все більший тиск» на експорт сільськогосподарської продукції США. За її словами, звіт міністерства сільського господарства минулого тижня «зобразив похмурі перспективи для американських фермерів».

«Через тарифи і надлишкової світової пропозиції обсяги США з експорту сої знизилися на 27%», — зазначає Дейнан.

Вона додала, що водночас у Південній Америці відзначається знаменний рік для виробництва сільгосппродукції, тому експортний ринок стає все більш конкурентним.

Щодо Китаю Дэйнан вказала на спалах африканської чуми серед поголів’я свиней, яка, ймовірно, призведе до значного зниження попиту на імпорт сої в Китаї, оскільки це основний корм для свиней. Скорочення китайського імпорту соєвих бобів буде на додаток до тарифів, вже встановлених для експорту цієї культури в США, який історично був найбільшим американським сільськогосподарським експортом в Китай.

Всередині країни Середній Захід стартує дуже повільно в 2019/20, зазначає Дейнан. За її словами, сезон посадки «погано починається», а посіви кукурудзи і сої значно відстають в «прогресі посадки» в порівнянні з минулим роком. Саме тому, на її погляд, в найближчі час можна очікувати посилення кризових тенденцій в сільськогосподарській галузі США.