Політика

Канада і Британія створюють коаліцію з питань свободи ЗМІ

До пріоритетних завдань міжнародної коаліції увійде залучення уваги до нападів на журналістів.

Великобританія і Канада створюють коаліцію із забезпечення свободи засобів масової інформації (ЗМІ). Про її формування оголосили британський міністр закордонних справ Джеремі Гант і його канадська колежанка Христя Фріланд. Інформацію про домовленості опублікували в суботу, 13 липня, пресслужби зовнішньополітичних відомств Сполученого Королівства і Канади.

До завдань коаліції, зокрема, увійде залучення уваги до нападів на журналістів. При цьому дії нової структури будуть спрямовані на те, щоб змінити «політичні розрахунки» осіб, що погрожують репортерам, а також зробити більш вагомими наслідки для тих, хто «порушує свободу ЗМІ».

Засновники коаліції планують проводити щорічні конференції із залученням світових лідерів і глав урядів, представників громадянського суспільства і медійного співтовариства. Перша подібна конференція пройде в Канаді у 2020 році.

Ініціатива буде підтримуватися Глобальним фондом щодо захисту ЗМІ — міжнародною робочою групою з вироблення національного регулювання в медійній сфері.

Правову підтримку їй надаватиме незалежна експертна комісія під головуванням колишнього глави британського Верховного суду лорда Девіда Нойберґера і за участю відомих міжнародних юристів, включаючи Амаль Клуні, спецпосланку британського МЗС з питань свободи ЗМІ.

Рішення про створення коаліції було прийняте за підсумками Глобальної конференції зі свободи ЗМІ в Лондоні. Вона зібрала понад 1500 делегатів з більш ніж 100 країн світу.