Світ

Кандидата в президенти Аргентини викликали на допит у справі про теракт

Федеральний суддя Клаудіо Бонадио викликав на допит в якості свідка кандидата у президента Аргентини Альберто Фернандеса у справі про перешкоджання розслідуванню теракту в Буенос-Айресі в 1994 році, передає ТАСС з посиланням на Mitre.

Обвинуваченої у цій справі проходить сенатор і екс-президент країни Крістіна Фернандес де Кіршнер, яка балотується у віце-президенти в парі з Альберто Фернандесом. Політик, який очолював кабінет міністрів з 2003 по 2008 роки, повинен буде з’явитися в суд 10 липня.

Йому належить відповісти на питання про угоду, яку Аргентина уклала з Іраном в 2013 році. Суддя викликав Фернандеса до суду через його критичні висловлювання про підписаний документ. В інтерв’ю газеті La Nacion він сказав, що «завжди вважав його поганою угодою».

В січні 2015 року прокурор Альберто Нисман висунув щодо Фернандес де Кіршнер і екс-глави МЗС Ектора Тімермана звинувачення в перешкоджанні розслідуванню теракту, який стався у 1994 році у єврейського культурного центру і забрав життя 85 осіб. На його думку, уряд вів переговори з Іраном про вигідну для Аргентини угоду про постачання зерна в обмін на нафту. Прокурор стверджував, що однією з умов угоди було звільнення від відповідальності п’яти іранців, розшукуваних Аргентиною у зв’язку з причетністю до теракту. За добу до того, як Нисман повинен був представити свої докази в Конгресі, він був знайдений мертвим у своїй квартирі.

Екс-президент є фігурантом кількох кримінальних справ, її звинувачують у розтраті, відмиванні грошей, корупції та перешкоджанні розслідуванню терактів. Фернандес де Кіршнер вважає себе жертвою політичного переслідування, від затримання її рятує парламентський імунітет.