Соціум

Католицька церква Литви відмовляє у вінчанні парам, які уклали шлюбний договір

Католицька церква Литви не визнає правомочність шлюбних договорів і на цій підставі відмовляє у вінчанні парам, які уклали такий договір, передає ТАСС.

Як заявив суддя церковного суду Вільнюського архієпископства Литовської католицької церкви Вітаутас Брілюс, церковний шлюб не передбачає можливості розлучення.

«Християнський шлюб укладається на все життя, а ті, хто заздалегідь на випадок розлучення укладає шлюбний договір, не визнають цього церковного встановлення. Ще не обвінчавшись, вони вже готові до розлучення», — пояснив Брилюс. Таким парам, за його словами, біля вівтаря робити нічого.

«Їм цілком вистачить світського благословення, яке вони готові нічтоже сумняшеся розтоптати», — резюмував він.

Згідно з даними Державного регістру, в 2018 році документ, що обумовлює умови поділу майна в разі розлучення, підписали в Республіці 1,8 тис. молодят пар. 600 з них зробили це ще до укладення шлюбу, решта-після весілля. Всього ж з 2002 року, коли в Литві законодавчо затвердили процедуру шлюбного договору і стали вносити відомості у реєстр, такою можливістю скористалися 15 тис. пар. На думку юристів, це робить шлюбні відносини більш стабільними і позбавляє їх від будь-яких підозр корисливого характеру.