Здоров’я

Кава або чай: який з напоїв корисніший для організму

У кожного з них є свої переваги і недоліки.

Чай і кава — це ті напої, які люди п’ють кожен день. Давайте розберемося, чи однаково впливає кава і чай на здоров’я людини?

Кофеїн

Він входить до складу багатьох напоїв. Кофеїн є одним з компонентів не тільки кави, але і чаю, хоча в останньому його вміст все ж значно нижчий. Для людини корисно вживати не більше 400 мг кофеїну в день. В одній маленькій чашечці чорного чаю міститься 14-70 мг кофеїну, цей же обсяг кави містить 95-200 мг кофеїну, інформує Ukr.Media.

Антиоксиданти

Обидва напої містять антиоксиданти, які захищають організм від вільних радикалів і розвитку деяких хронічних захворювань. У чорному чаї присутні теафлавини, чайні рубигини і катехіни, в той час як кава багата флавоноїдами і хлорогеновою кислотою.

Активність мозку

Завдяки тому, що в чаї присутній великий рівень антиоксиданту L-теанін, він не гірше кави може стимулювати роботу головного мозку. L-теанін, як і кофеїн, допомагає людині залишатися зосередженою, уважною і сконцентрованою.

Зниження ваги

Кофеїн сприяє спалюванню калорій. Чим більше цього компонента присутньо в напої, тим швидше і ефективніше можна позбутися від зайвих кілограмів. Згідно з результатами дослідження, кава допомагає спалювати калорії шляхом інгібування формування жирових клітин. Передбачається, що такий ефект може бути досягнутий завдяки присутності в кави хлорогенової кислоти. Тому якщо людина бажає прискорити процес втрати ваги, краще вибрати каву, а не чай.

Здоров’я зубів

Обидва напої можуть зіпсувати білосніжну посмішку. Але за оцінками експертів, пігменти чаю змінюють колір емалі набагато сильніше, ніж кава.

Таким чином, можна зробити висновок, що і чай, і кава мають свої переваги і недоліки. Однак фахівці схиляються до того, що чай є більш правильним і здоровим вибором, ніж кава. При цьому подібна інформація не повинна стати приводом пити по 5-6 чашок чаю в день. Найкращим варіантом є вживання не більше 2 чашок по 150 мг на добу.

Джерело: UkrMedia

Аспекты.net