Здоров’я

Кілька неочевидних ознак, що організм погано переносить цукор

Як зрозуміти, що вам пора переглянути свій раціон.

Складно помітити, коли цукру у вашому раціоні стає забагато, адже харчові звички формуються і змінюються поступово. Але наш організм — чітко збалансований механізм: якщо ви розумом не помітите у собі надмірну тягу до солодкого, тіло дасть вам це зрозуміти іншими способами. Розповімо, які симптоми вкажуть на те, що ваш організм погано переносить цукор, інформує Ukr.Media.

Відчуваєте втому після їжі

Подумайте про те, як ви почуваєтеся після того, як з’їсте солодкого. Якщо після десерту тягнетеся за кавою і починаєте засинати за робочим столом, це може бути пов’язано з коливаннями рівня цукру у крові. За словами доктора медичних наук, дієтолога Аманди Дейл, люди, організм яких нормально переробляє цукор, після прийому солодкої їжі стають енергійними і ситими. Ті, хто особливо чутливий до цукру, навпаки, відчувають дратівливість, сонливість і занепад сил.

Останнім часом ви стали дуже емоційною

Нестабільний настрій може бути викликаний коливаннями рівня цукру в крові. Крім того, є дослідження, які доводять зв’язок між споживанням солодких і вуглеводних продуктів і напоїв, і депресією.

Хоча причин нестабільного психологічного стану може бути багато, те, що ми їмо, значно впливає на фізичне і психічне самопочуття. Найпростіший спосіб з’ясувати, чи пов’язана підвищена емоційність з цукром, — на час скоротити його споживання і поспостерігати, як ви себе почуваєте.

Від голоду ви відчуваєте різку слабкість, запаморочення, дратівливість

Низький рівень цукру в крові може викликати стан, який називається гіпоглікемією. Симптоми цього синдрому: підвищена агресивність, дратівливість, пітливість, запаморочення, нудота, відчуття голоду, загальна слабкість. Після солодкої їжі або напоїв людина швидко відчуває себе краще, але ненадовго. Якщо відчуваєте подібні симптоми, які проходять після перекусу, — варто звернутися до свого лікаря.

Часто відчуваєте здуття та інші проблеми з кишечником

Проблеми з кишечником, такі як здуття живота, діарея, запор, можуть бути пов’язані з надмірним зростанням грибка candida, викликаним цукром. Коли ви їсте чи п’єте багато солодкого, в животі починається бродіння, при якому утворюється багато газів.

Відчуваєте сильну тягу до солодкого

Якщо ви постійно хочете солодкого або відчуваєте, що не наїдаєтеся, хоча їсте досить багато несолодкої їжі, причина може бути в перегонах глюкози в крові. Регулярна тяга до цукру виникає через зниження його рівня в організмі. Залежність може виявлятися в необхідності обов’язково завершувати кожний прийом їжі десертом або перекушувати чимось солодким протягом дня.

Відчуваєте болі в суглобах

Ще один негативний побічний ефект підвищеного споживання цукру протягом дня — безпричинні ломота і болі в тілі, які викликані запаленням в організмі. За словами дієтолога Лорен Мінчен, регулярні коливання рівня глюкози в крові можуть привести до загального запалення, а воно сприяє старінню, порушенню травлення і болю у суглобах.

Якщо відчуваєте, що розвалюєтеся на частини, можливо, прийшов час переглянути свій раціон.

Стали неуважними і млявими

Неуважність, сонливість, постійна втома, відсутність мотивації та енергії теж можуть бути симптомами шкідливого впливу цукру на організм. Особливо варто насторожитися, якщо ці стани посилюються після рясної вуглеводної або солодкої їжі. Так тіло дає сигнал, що спалює і накопичує глюкозу повільніше, ніж ви її споживаєте. Крім того, коли ви їсте забагато цукру, організму доводиться виробляти додатковий інсулін і кортизол, а це призводить до стомлення.

Не можете заснути вночі

Причин безсоння або частих пробуджень посеред ночі може бути багато: стрес, надлишок кофеїну, зловживання електронними приладами, відсутність режиму. Цукор — теж серед порушників вашого нічного спокою. Вживання великої кількості солодкої їжі протягом дня або перед сном може перешкодити організму увійти в глибоку фазу сну, а значить, відпочити і відновитися.

Дослідження 2016 року підтвердило зв’язок між підвищеним вживанням вуглеводів і цукру з коротким неспокійним сном і проблемами з засинанням.

Стан шкіри погіршився

Наша шкіра неймовірно чутлива до цукру. Ймовірно, це пов’язано з інсуліновою реакцією, яка запускає ланцюжок ендокринних гормональних змін, що викликають запалення на шкірі.

Якщо помітили, що останнім часом ваша шкіра стала більш запаленою, — це явна ознака, що час прислухатися до свого тіла і звернути увагу на раціон.

Джерело: UkrMedia

Аспекты.net